A holland Wageningeni Egyetem és a Leideni Egyetem kutatói egy érdekes kísérletsorozatba kezdtek, amelynek során a növények leveleire speciális ragasztófolyadékot permeteznek oly módon, hogy az ott megtapad, és mintegy három hónapig az eső sem mossa le.

Ezzel a kártevő rovarok (főleg a tripszek és az általuk hordozott fertőző anyagok) jelentős része a növények leveleire ragad, ami nagy mértékben csökkentheti a rovarkártételt és a szükséges növényvédő szerek alkalmazását.

Ragacsos csapdába esnek a kátvevők

Ragacsos csapdába esnek a kátvevők – Fotó: Shutterstock

A ragacsos permetlevet rizsolaj turmixolásával hozták létre, amely a leveleken kb. egy milliméter átmérőjű cseppeket alakít ki. A cseppek kis mérete révén a nagyobb (hasznos) rovarok többsége nem ragad rá a levelekre.

Az egyszerű megoldás további előnye, hogy a  rovarok nem tudnak ellene rezisztenciát kialakítani.


A kipermetezéskor természetesen figyelni kell arra, hogy a ragacsos anyag ne kerüljön a növények ehető részeire, mivel az ronthatja a termékek fogyasztási értékét.

Ezt a „célzott csapdát" jelentő leleményes megoldást egyébként a kutatók a természettől, pontosabban a húsevő napharmat-növényektől lesték el, amelyek az úgynevezett mirigyszőreik révén ragacsos anyagot választanak ki a rovarok foglyul ejtésére.

A kutatások eredményeit a Proceedings of the National Academy of Sciences PNAS) folyóiratban tették közzé.

Forrás: hortidaily.com