Ezek a méhfajok az összes méhek több mint 60 százalékát alkotják, a szóban forgó szereknek a beporzókra gyakorolt káros hatását viszont többnyire figyelmen kívül hagyják. Ugyanakkor ezek a méhek Észak-Amerikában és több más körzetben a gyümölcsfák, valamint az zöldségfélék és olajnövények legfontosabb beporzóit alkotják – írja az eurekalert.org.

méh, rovarölő

Az imidakloprid szer hatására a méhek elveszítik tájékozódási képességüket (a kép illusztráció) – fotó: Pixabay

A kísérletekben háromfajta kezelést alkalmaztak: imidaklopridot a talaj vetés előtti kezelésére, thiamethoxamot a vetőmagvak csávázására és egy posztemergens szert a kikelt növényekre permetezve. A kontrollt egy kezeletlen állomány képezte.

Az Egyetem kutatóinak vizsgálatai  teljesen egyértelműen kimutatták, hogy az ilyen méhek az imidakloprid szer idegmérgének hatására elveszítették tájékozódási képességüket, és a kontrollhoz képest 89 százalékkal kevesebb utódot tudtak létrehozni. A kutatásokban részt vevő Dr. Susan Willis Chan, a méhek kímélése érdekében mindenképpen a talajkezelés elhagyását javasolja, mivel a beporzók ugyanolyan védelmet érdemelnek, mint maguk a növények.

A három éve folyó kísérletek eddigi eredményeit a Scientific Reports folyóiratban tették közzé.