Több mint száz helyen vizsgálták – a Lancesteri Egyetem irányításában – a trópusi erdőkben (és korallzátonyokon), hogy a szélsőséges időjárási tényezők (hurrikánok, árvizek, hőhullámok, aszályok, tüzek fellépése) milyen káros következményekkel járnak.

Sok lokális veszélynek vannak kitéve a trópusi erdők és a korallzátonyok, elég itt erdőirtásra, túlhalászati gyakorlatokra, szennyezésekre utalni.

A biodiverzitás csökkenésével és az ökoszisztémák működési rendszerének megzavarásával kell számolni, és ennek nyomán a szélsőséges időjárásnak egyre nehezebben tudnak az ilyen ökoszisztémák ellenállni vagy pedig felépülni.

esőerdő

A növények károsodása kihatással van az olyan állatokra, madarakra, rovarokra, melyek számára az erdei növények táplálékot vagy menedéket jelentenek – fotó: Pixabay

A trópusi erdőkben a hurrikánok nyomán számos káros következménnyel kell számolni (például a növények károsodása kihatással van az olyan állatokra, madarakra, rovarokra, melyek számára az erdei növények táplálékot vagy menedéket jelentenek). Így például az erdők fragmentálódása (feldarabolódása) a trópusi madarak populációjának kritikus szintre való csökkenését, szélsőséges esetben kihalásukat okozhatja.