Ilyen előírások a termesztett növények köre, vetésforgó, műtrágyák, növényvédő szerek használatának erős korlátozása, valamint a kaszálási időpontok meghatározása. E megközelítés mentén Németországban három kiválasztott modellrégióban a gazdák körében konkrét természetvédelmi elvárások gazdálkodási gyakorlatba ültetését szorgalmazták. Ezekre a Német Parasztszövetség által koordinált projektekre 1,7 millió euró állt rendelkezésre.

szőlőültetvény

fotó: kcarmod.wordpress.com

Az 1.sz. projektben az intenzíven művelt területeken a beporzó rovarok védelme volt a legfontosabb cél. A 2.sz. projektekben meredek fekvésű szőlőültetvényekben vizsgálták a biodiverzitásnak kedvező művelési módokat. A 3.sz. projektben  a természetbarát energianövények termesztése és a biodiverzitás közötti összefüggéseket vizsgálták.

E három  projektben kapott eredményeknek hasonló régiókba való átadását és azokban való alkalmazhatóságát is vizsgálták. Erre tág lehetőségek nyíltak, minthogy az országban a mezőgazdaságilag hasznosított terület 95%-án még hagyományos  gazdálkodás folyik. A Német Parasztszövetség elnökasszonya, Beate Jessel reméli, hogy a Nemzeti Biodiverzitási Stratégia céljainak a mezőgazdasági gyakorlatba átültetésével a természetvédelmet tudják a gazdálkodók szolgálni, azaz a biodiverzitást elősegítő intézkedéseket egyre többen fogják önkéntes alapon vállalni. Remélik, hogy azok hosszú távon a mindennapos gyakorlatba beépülnek. Mindez sokat jelenthet a fenntartható mezőgazdaság javára.