Németországban mind több helyen hangsúlyozzák, hogy a védendő madarak érdekében helyi szinten meg kell tenni a szükséges intézkedéseket. Ezekben a gazdák együttműködésére az eddigieknél nagyobb mértékben támaszkodnak. Ennek szellemében – több szervezet bevonásával – önkéntes alapon történő, biodiverzitást elősegítő keretprogramban állapodtak meg.

Ettől azt várják, hogy segítségével sikerül majd a mezőgazdasági területeken a védendő madarak fajszegényedését megállítani. Itt főleg a bíbic, mezei pacsirta, póling, fogoly és kuvik védelmére gondoltak. Felmérik, hogy melyek azok a feltételek, amelyek az egyes madárfajok állományára kedvezőtlenül vagy kedvezően hatnak.

bíbic

A kukorica vetési idejével május közepéig várni kell, mertel a bíbicnek nedves állapotú legelőre és szántóra van szüksége a fészkeléshez – fotó: Shutterstock

A bíbicnek például tavasszal nedves állapotú legelőre és szántóra van szüksége a fészkeléshez (= fészekaljnak), ezért a kukorica vetési idejével május 15-ig várni kell. A póling szintén nedves réteken, szántókon szeret költeni, és feltűnő módon ragaszkodik a költőhelyéhez. A védendő madarak érdekében számolni kell azzal a veszéllyel is, hogy a természetvédelmi területeken a madarakat varjak, rókák, sőt gólyák is megtizedelhetik.