Újabb, meghökkentő megoldást vetnek be a Velencei-tó megmentése érdekében – írja az infostart.hu a feol.hu cikke alapján.

Velencei-tó

A jelenlegi vízállás a tavon az „optimálistól" legalább még 50 centiméternyire van – fotó: pixabay.com

Napi ezer köbméter vizet nyerhet a Velencei-tó a környékbeli szennyvíztisztítókból

Újabb lépést terveznek tenni a Velencei-tó vízszintjének emelése érdekében, mert a jelenlegi vízállás a tavon az „optimálistól" legalább még 50 centiméternyire van. Tessely Zoltán országgyűlési képviselő egy keddi szakmai egyeztetést után jelentette be, hogy hivatalosan is megkeresik a kormányhivatalt és az érintett hatóságot azért, hogy a csákvári szennyvíztisztító telep tisztított vizét ne a Váli-víz vízgyűjtőterületére juttassák el egy 12 kilométeres vezetéken keresztül, hanem a Velencei-tóéra.

A képviselő elmondta, hogy a Csíkvarsai réten tovább haladva, további természetes módon tisztulva kerülhet a víz a Velencei-tó területére, ami napi 800 köbméter vizet jelent.


Egyúttal a csákberényi szennyvíztisztító telep vizét is átirányíthatják, amely eddig szintén idegen vízgyűjtőterületre pumpálta egy vezetéken keresztül a tisztított vizet. Ez még további napi 200 köbméter vizet jelent, így összesen napi 1000 köbméter vizet tudnak majd a Velencei-tóhoz vezetni.

Ez lehet, nem egy óriási mennyiség, de amikor elkezdték, azt mondták, minden csepp vizet megpróbálnak ott tartani annak érdekében, hogy elérhessék a kívánt vízállást

– fogalmazott Tessely Zoltán.