A Toyota globális támogatással segíti a nagy-britanniai Kew-ban működő Királyi Botanikus Kertek (Royal Botanic Gardens, RBG) intézményén belül a világ leginkább veszélyeztetett növényfajait érintő, létfontosságú kutatásokat végző, frissen létrehozott kutatási csoport munkáját.


A Kew-i növényértékelő egység (Plant Assessment Unit, PAU) által végzett úttörő munka a várakozások szerint

felgyorsíthatja a kihalással fenyegetett növényfajok azonosítását.

A csoport emellett azokat a tényezőket is igyekszik azonosítani, amelyek a kihalás szélére sodorták a veszélyeztetett fajokat, legyen szó invazív fajokról (pl. új kártevőkről), betegségekről, az élőhely megszűnéséről vagy klímaváltozásról. A Királyi Botanikus Kertek világelső tudásbázisán alapuló munka elősegítheti a környezetvédő tevékenységek irányítását, és mérsékelheti a globális biodiverzitás hanyatlásának ütemét.

A projekt a Toyota támogatását élvezi, amely a Toyota Motor Corporation és a természet megőrzését célzó nemzetközi szövetség (International Union for Conservation of Nature, IUCN) közötti, a Veszélyeztetett Fajok Vörös Listájának felállítását lehetővé tevő, ötéves együttműködés keretében jut el Kew-ba. A cél, hogy a kutatók a jelenleginél jóval alaposabb tudásra tegyenek szert a több mint 28 ezer – köztük számos, az emberiség folyamatosan gyarapodó népessége számára létfontosságú élelmiszerforrásként szolgáló – növényfajt fenyegető

kihalásveszély részleteivel kapcsolatban.

Kew Royal Botanic Gardens

A Kew-i növényértékelő egység által végzett munka felgyorsíthatja a kihalással fenyegetett növényfajok azonosítását – fotó: iStock

Az együttműködési projekt alapvető eleme

a Toyota Környezetvédelmi Kihívás 2050 program

első fázisának. Ez a hosszú távú, globális kötelezettségvállalás nem kevesebbet tűzött zászlajára, mint hogy mérsékelje a Toyota járműveinek és működésének környezeti hatásait, valamint hogy fejlessze a minket körülvevő természeti környezetet, és megalapozza egy olyan jövőbeli társadalom létrejöttét, amely képes harmonikusan együtt élni a természettel.

A Toyota által forgatott rövidfilmben a Kew-i Botanikus Kertek PAU csapatának a tagjai beszélnek munkájuk lényegéről és annak a biodiverzitás fenntartásában betöltött szerepéről.

„Rendkívül fontos számunkra az ilyen céltámogatás, amely lehetővé teszi, hogy megfelelően finanszírozva, ezáltal minél gyorsabban haladva azonosíthassuk a kihalással fenyegetett növényfajokat. Ijesztő mértékben csökken a biodiverzitás, és az ehhez hasonló, időben érkező anyagi támogatások nélkül lemaradhatunk a túlélésért folytatott versenyben. Éppen ezért különös hálával tartozunk a Toyotának és az IUCN-nek azért, hogy végre a megérdemelt figyelmet szentelhessük a veszélyeztetettség kockázati elemzésének.” – hangsúlyozza Kathy Willis professzor, a Kew-i Királyi Botanikus Kertek tudományos igazgatója.

„A Toyota tisztában van a természeti környezet védelmének életbe vágó jelentőségével, éppen ezért örömére szolgál, hogy támogathatja a Kew-i tudományos munkatársak által végzett, a veszélyeztetett fajok és az őket fenyegető kockázati tényezők azonosítását célzó, áldozatos munkát. A Toyota Környezetvédelmi Kihívás 2050 programon keresztül nem csupán arra törekszünk, hogy a magunk környezeti lábnyomát mérsékeljük, de aktívan teszünk annak érdekében is, hogy pozitív hatást gyakoroljunk a természet világára.” – emeli ki Steve Hope, a Toyota európai környezetvédelmi ügyekért és társadalmi felelősségvállalásért felelős ügyvezető igazgatója.