A német Wochenblatt für Landwirtschaft und Landleben című lapban e kérdésről megjelent cikk rámutat arra, hogy több évezredre visszamenőleg a parasztok lényegében 40 állatfajra és kerek 9 ezer fajtára szűkítették le a tenyésztést. Ezek között a fajták között bámulatos teljesítményekre képeseket is találni, elég az Oroszországban kitenyésztett jakut marhafajtára gondolni, mely akár 60 C fok alatti (!) hideget is elvisel.

Ezt a rendkívül igénytelen fajtát – sok más fajtával együtt – a kihalás veszélye fenyegeti. Jelenleg csak 1500 példány maradt meg belőle. Németországban 75 hazai haszonállatfajtából 52 van veszélyben. Világszinten a haszonállatfajták 17 százalékát fenyegeti a kihalás veszélye. 2000 és 2014 között 100 rassz tűnt el. A legjobban veszélyeztetett rasszok többsége Európában, a Kaukázusban és Észak-Amerikában található. Fontos cél, hogy

nem szabad a tenyésztési munkában csak a nagy hozamú fajtákra támaszkodni.

Szerencsére az elmúlt években mind több országban ismerték fel a haszonállatok genetikai sokféleségének fontosságát. Ennek köszönhetően világszinten 64 országban tartanak fenn megőrzésükre génbankokat.

Világszinten a haszonállatfajták 17 százalékát fenyegeti a kihalás veszélye – fotó: Shutterstock

Dél-Ázsiában és Afrikában a hús- és tejfogyasztás rohamos növekedése ellenére remélhető, hogy ezekben a térségekben nemcsak az intenzív állattartásra alapoznak, hanem a kistermelők a helyi fajtákban rejlő értékes tulajdonságokra is számítanak, hogy azokat a tenyésztési munkában felhasználni és egyáltalán a jövő számára megőrizni lehessen.