A völgyzáró gátak vízgazdálkodásban betöltött szerepe az árvízvédelemben, az ivóvízellátásban, az ipari és mezőgazdasági vízfelhasználásban egyre jobban a figyelem középpontjába kerül. (Hazai viszonyok között pont az idei – 2013-as ár- és belvízveszély miatt a kérdés különösen fontos számunkra. Veszélymentes időben a völgyzáró gátas halastavak szerepe nálunk is jól ismert, minthogy dombvidékeken a tórendszer vízellátását és lecsapolását külső energia nélkül lehet megoldani. Szerk.)

Ezeknek a gátaknak a szerepe a klímavédelem szempontjából is jelentős, minthogy a megváltozott mennyiségű csapadékviszonyok és a növekvő elpárolgás mellett erős záporok idején képesek a csapadékot felfogni és a vizet későbbi hasznosításra tárolni. Gyakorlatilag tehát az árvíz vagy aszály jelentette szélsőséges viszonyok esetén jelentenek védelmet.

Németországban több helyen is vizsgálták az ilyen vizekben a huminanyagok jelenlétét, azok mennyiségi alakulását. Ismeretes, a huminanyagok a humusz alkotórészei, maguk a huminsavak a növények lebomlási termékei, melyek a vízgyűjtő területekről a felszíni vizekbe jutva az ivóvíz-előállításban problémákat okozhatnak.

A mezőgazdasági szakemberek előtt ismert, hogy a talajvíz szennyezettsége egyrészt a huminanyagok jelenlétének a következménye. A talajban a szerves anyagok mineralizációjának fontos köztitermékei. A talaj vízfelvételét, ioncsere-kapacitását és fémmegkötő képességét a huminsavak jelentősen befolyásolják.

A huminanyagokkal nagy koncentrációban szennyezett víz barnás színezetű lesz, s a szennyezettséget az ivóvíz-előállításhoz pelyhesítéssel és szűréssel lehet csökkenteni. A huminok ivóvízben való jelenléte azért is káros, mert a víz fertőtlenítésére (klórozására) a klórral reakcióba lépve egészségügyileg káros melléktermékek keletkezését idézi elő. Mindezek miatt Németországban komoly erőfeszítéseket tesznek a vízügyi szakemberek, hogy az ivóvizek huminanyagoktól mentesek legyenek. A kérdés német viszonyok között azért is fontos, mert a hazai lakosság 10 %-ának ivóvízellátása a völgyzáró gátak vízéből történik.

www.topagrar.com/news/Home-top-News.Oekolandbau