A tavalyi forrás duplája jut idén tanyafejlesztésre
A tanyafejlesztési program keretösszegén belüli arányokat úgy állapították meg, hogy a tanyagazdaságok és a tanyákon élők több forrást kaphassanak, mint az önkormányzatok, ugyanis az elmúlt évek tapasztalatai alapján az ő forrásigényük nagyobb – mondta Kis Miklós.

Mit szólnál egy sebezhetetlen repcéhez?
A csávázószer-hatóanyagok betiltása komoly kihívás elé állítja a termelőket. Ezért fontos olyan hibridek alkalmazása, amelyek betegség-ellenállósága kimagasló, ráadásul jó és kedvezőtlen adottságú termőhelyeken is termeszthetők.

Vetőmagot keresel? – Összegyűjtöttük Neked a cégek ajánlatait!
Nem kell keresgélned – itt összehasonlíthatod a cégek fajtakínálatát és könnyebben hozhatsz döntést.

vetőmag

Összegyűjtöttük neked a vetőmag-katalógusokat – fotó: Agroinform.hu

Visszavadítanák a hazai erdők egy részét
Magyarország nagyon kevés a természetes erdő, pedig ezek nyújtanak menedéket a vadon élő fajoknak, ráadásul a klímaváltozásnak is jobban ellenállnak mint a gazdasági erdők. Kutatók kísérleti projektbe kezdtek.

Az erdőtelepítés a leghatékonyabb megoldás a globális felmelegedés problémájára
Ezt svájci kutatók állapították meg, akik szerint az eddig véltnél sokkal több, 900 millió hektárnyi területet lehetne fásítani világszerte, aminek eredményeként 25 százalékkal csökkenne a légköri szén-dioxid mennyisége.

Büszke vagy a repcédre? 
Ha megosztod RAPOOL-repcéd betakarításkor mért terméseredményeit, a RAPOOL megajándékoz egy hordó sörrel!

Némileg csökkent a munkaerőhiány, de így is 15 ezer idénymunkás hiányzik
Hiába nőttek a bérek, így is több mint tízezer fő hiányzik az idénymunkások közül. Igaz, tavalyi mélypobthoz képest egyelőre úgy látszik, javult a helyzet.

munkás

Több mint tízezer munkás hiányzik – fotó: MTI/Bugány János

Kinevezték Mészáros Lőrinc agrárbirodalmának stratégiai vezérigazgatóját
Makai Szabolcs lett a Talentis Agro Holding stratégiai vezérigazgatója július 1-jétől. A csoporthoz 12 vállalat – a közvetett érdekeltségeket is beleértve megközelítőleg negyven gazdasági társaság – tartozik, a csoport éves árbevétele 22 milliárd forint.

Kiemelkedő hozam, kisebb vetőmagnorma – meggyőző érvek a hibridkalászosok mellett
A SAATEN-UNION a tavalyi évben nemzetközi szinten egyesítette és azóta a HySEED égisze alatt folytatja a hibridkalászosokban végzett eddigi tevékenységeit annak érdekében, hogy a jövőben még jobban teljesítő rozs-, búza-, árpa- és tritikáléhibrideket használhassanak az európai termelők.

Egy dolog a terméshozam, de hogy adom el a learatott gabonámat?
Ha ismerem az eladásra szánt gabonának, olajmagvaknak a piaci értékesítést meghatározó paramétereit, tulajdonságait, könnyebben és előnyösebben értékesíthetem terményemet.

Veszélyben vannak az EU termelői az Unió és Dél-Amerika megállapodása miatt?
Két évtizedes tárgyalási folyamatot követően az Európai Unió és a Mercosur-országok átfogó kereskedelmi megállapodásról döntöttek, amely a világ legnagyobb szabadkereskedelmi területét hozza létre. A NAK szerint ez komoly kockázatot jelent az EU termelőinek.

baromfi

A NAK aggódik, hogy ha a dél-amerikai termékekre nem vonatkoznak a szigorú európai előírások, jóval olcsóbban kerülhetnek az uniós piacra, hátrányba hozva a közösség termelőit – fotó: Shutterstock

Ezeket az újdonságokat minden kalászos- és repcetermesztőnek látnia kell
Az őszi szezonra új, a jogszabályi előírásoknak megfelelő csávázószerrel és olyan harmadik generációs hibridújdonságokkal jelenik meg a piacon a SAATEN-UNION és a RAPOOL, melyek a stabil termőképességet a kiváló minőséggel ötvözik.

Rengeteg ehető zöldség, gyümölcs végzi a kukában csak azért mert alakhibás
Tudtad, hogy évente mintegy 6 kg zöldséget és gyümölcsöt dobunk ki fejenként, sokszor csupán esztétikai okokból?

Ismét illegálisan telepítettek át a Dunából egy méretes pontyot
A Duna Adonyi-mellékágából egy 20 kg-nál nagyobb tömegű ponty került az egyik Fejér megyei horgásztóba. Nébih Állami Halőri Szolgálatának vizsgálata során bebizonyosodott az illegális áttelepítés, így a hatóság zár alá vette a méretes egyedet, továbbá elrendelte annak eredeti élőhelyére történő visszaszállítását.

Az itthon is vészesen terjedő poloskák elleni biológiai védekezésen dolgoznak
Az USA-ban az Agrárkutatási Szolgálat (ARS) kutatói vizsgálták, hogyan lehet vegyszerek nélkül védekezni az Ázsiából az USA számos államába (és Európába) bekerült ázsiai márványos poloska ellen.

Gépészeti összefoglalónkat megtalálod ezen a linken.