A már ismert, kisebb-nagyobb növényvédelmi eszközök mellett immáron megjelent a mindenki számára elérhető, egyszemélyes légi jármű is, amely nemcsak repül, hanem helyből képes felszállni és egyhelyben lebegni is, ha azt szeretnénk.

óriás drón

Egyszemélyes légi jármű – fotó: ryseaerotech.com

Kimondottan gazdáknak

A Ryse Aero Technologies, egy ultrakönnyű elektromos üzemű, függőlegesen fel- és leszálló (eVTOL) légi járművet mutatott be a Las Vegas-i CES kiállításon, Recon márkanévvel. A sajtóanyagban ATV (All Terrain Vehicle) is szerepel, ami itt azért nem helytálló, mivel repül.

Az óriásdrónt úgy tervezték meg, hogy képzettségi szinttől vagy pilótaminősítéstől függetlenül mindenki számára elérhetővé tegye a repülést. (Ez utóbbi azért még nagy viták tárgyát fogja képezni, ismerve a közúti közlekedési mentalitást és az országok szabályozása sem lesz azonos.)
A Recon, a mezőgazdasági ágazatot célozza meg.

A gazdák átrepülhetnek vele a földjeik fölött, földjeik és növényeik gyors ellenőrzésére használhatják, a várható vételár körülbelül 150.000 euróba (160.800 USD) kerül majd.

A Recon-t összesen 6 villanymotor hajtja, karbonlapátos, vízszintes légcsavarokkal, amelyek 2000 fordulat/perc sebességgel forognak. Az akkumulátor kivehető töltéshez, cseréhez. Egy töltéssel körülbelül 25 percig lehet repülni, a jármű végsebessége 101 km/óra és egy mesterséges intelligencia rendszer még 40 km/órás szélben is stabilan tartja a gépet lebegés közben. A repülés-biztonsága érdekében lézeres optikai LiDAR-ral szerelték fel az akadályok kikerülése érdekében.


45 perces gyakorlás

A Ryse Aero Technologies azt állítja, hogy mindössze 45 perces képzéssel, a felhasználó már akár repülhet is. Már lehetőség van a gazdálkodók számára, hogy teszteljék a légi járművet.

A tervek szerint 2023-ban 100, 2024-ben már 1000 darab gépet gyártanak.

Egy gazdaságban a Recon egyszemélyes drón helyettesíthetné az ATV vagy UTV járműveket és pickupot bizonyos esetekben, hiszen erdős részen, teherszállításhoz vagy időjárástól függően a négykerekűekre is még szükség lesz.

Forrás: www.futurefarming.com