Az utazók sokszor nem is sejtik, hogy a csomagjukba, bőröndjükbe rejtett növények milyen nagy veszélyt hordozhatnak a rajtuk lévő nem-honos növénykárosítókkal – figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Gazdasági és természeti károkat is okozhatnak azok az egzotikus tájakról származó, természetben gyűjtött, piacon vagy akár üzletekben vásárolt, ültetésre szánt növények és termések, amelyekkel hazánkban nem honos növénykárosítókat hurcolhatnak be.

Egyetlen növényi hajtás vagy termés is potenciális veszélyforrás lehet, ezért az Európai Unió növényegészségügyi rendszere 2019 óta korlátozza ezen áruk saját célú behozatalát EU-n kívüli harmadik országokból.

Leander

Egyetlen növényi hajtás vagy termés is potenciális veszélyforrás lehet, ezért szigorúan be kell tartani a növényegészségügyi követelményeket  – Fotó: pixabay.com

Magas kockázatú növényeket – többek között burgonyát, szőlőoltványt, leveles citromot vagy a nyárfa hántolt kérgét – tilos behozni az Európai Unión kívüli országokból. A behozatali tilalom alá eső növények teljes listáját a 2019/2072/EU rendelet VI. melléklete és a 2018/2019/EU rendelet tartalmazza.

Sok növény előzetes növényegészségügyi vizsgálatát követően, a származási ország illetékes hatósága által kiállított növényegészségügyi bizonyítvány kíséretében behozható. Ez a dokumentum igazolja, hogy a növények mentes az uniós zárlati és vizsgálatköteles nemzárlati károsítóktól, így biztonsággal behozhatóak.

A növényegészségügyi bizonyítvány-köteles áruk listáját a 2019/2072/EU rendelet XI. mellékletének A. és B. része tartalmazza. Többek között ebbe a kategóriába tartozik:

  • minden ültetésre szánt növény (pl. cserepes növény, vetőmag, növényi hajtások),
  • gyümölcsök és zöldségfélék (pl. nektarin, mangó, alma, paradicsom, cukkini),
  • számos növényi termék (pl. virágcsokor, friss fűszernövény)

Nem kell növényegészségügyi bizonyítvány:

  • az ananász, a banán, a datolya, a durián és a kókusz termése,
  • a feldolgozott növényi termékek (pl. aszalványok, szárítmányok, tartósított zöldségek és gyümölcsök), továbbá
  • a Svájcból érkező növények, növényi termékek esetében.

Az Európai Unióhoz tartozó külső területek (pl. Kanári szigetek) ez esetben kivételt képeznek, az innen érkező növényekre nem vonatkozik a mentesség.

Néhány bizonyítvány-köteles áru bármely határállomáson behozható, azonban a növények többsége kizárólag Növényegészségügyi Határállomáson keresztül érkezhet, saját célú fogyasztás, felhasználás esetén is.

Fontos, hogy az az áru, amint nem kíséri növényegészségügyi bizonyítvány, az EU területére nem hozható be és visszautasításra vagy elkobzásra kerül.

Az előírások az Európai Unión belülre nem vonatkoznak, azonban ha harmadik országon keresztül történik a hazautazás, akkor valamilyen hiteles dokumentummal (pl. számla, blokk, növényútlevél) szükséges igazolni a növény származását. Ennek hiányában az áru visszautasításra vagy elkobzásra kerül. Ha tehát a görögországi nyaraláson vásárolt leandert szeretnénk hazahozni és utunk Szerbián keresztül vezet Magyarországra, be kell tudni mutatni a növény származását igazoló dokumentumot.