A kórokozók okozta veszteségek jelentősek lehetnek, nagyon legyengíthetik már az őszi állományt. Az őszi időszakban fontos veszélyforrást a fómás levélfoltosság fertőzése jelenti. A sűrű gabona-repce vetésforgó az elmúlt évtizedben erőteljesen növelte a kórokozó gazdasági jelentőségét. A kórokozó már ősszel fertőzi a kis repcenövényeket, meleg ősz folyamán és az enyhe teleken folyamatos szaporodásra és fertőzésre képes.

Ennek elsődleges eredménye a legyengült őszi állomány, ami fokozza a kifagyás veszélyét, a későbbiekben a fertőzés következtében a repce jelentős levélfelületet veszít, amely súlyos terméscsökkenést von maga után. Ennek megakadályozására már 6–8 leveles korban meg kell védeni a repcét, és erre kiválóan alkalmasak azok a széles hatásspektrumú gombaölőszer-hatóanyagok, amelyeket a repce regulátorozására használunk (tebukonazol, metkonazol). Így a repce őszi regulátorozásakor tulajdonképpen megoldjuk a fóma (1. sz. kép) elleni védekezést is.

Fóma fertőzés fiatal repcén

1. kép: Phoma fertőzése fiatal repcén

A repce kelése után a növényállomány nagyon sok esetben heterogén, nem egyöntetű (2. sz. kép). A 6-8 leveles növények mellett megtalálhatóak a 2-4 leveles növények is. A növényvédelmi védekezések időzítése miatt kívánatos ezt a heterogén repceállományt azonos fejlettségű növényállománnyá alakítani. A repceállománynak egyöntetűen, ősszel 8-10 leveles, jó kondíciójú tőlevélrózsás állapotban, erős gyökérzettel kell a télbe mennie, hogy túlélje a telet és tavasszal egyszerre tudja megkezdeni az erőteljes növekedést.

heterogén repceállomány

2. kép: Heterogén repceállomány

A gombabetegségek elleni védekezés és a repcenövények ideális őszi fejlettségének biztosítására már jól bevált technológia a regulátorként használt gombaölő szerek és az Amalgerol® együttes használata az őszi repce állományokban.

Az Amalgerol® használata következtében a növények tápanyagfelvétele megnő, és erőteljes növekedésnek indulnak. Az Amalgerol® olyan nyomelemeket tartalmaz, amelyek a talajból már hiányoznak és kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlenek a növények számára (wolfram, vanádium, szelén stb.). Megtalálhatóak benne olyan növényi hormonok (auxin, giberrelin), amelyek révén a repcenövényeket a készítmény erőteljes növekedésre serkenti.

Amalgerol

Ha az Amalgerol®-t regulátor készítményekkel együtt juttatjuk ki a repcére, a regulátor készítmények megakadályozzák a repce hosszanti növekedését, így az Amalgerol® hatására a repcenövények robusztusabbá válnak, a kisebb repcenövények utolérik fejlettebb társaikat, így az állomány egyöntetű lesz. A repce vastag, erőteljes levélzetet fejleszt, szinte úgy néz ki, mint egy nagy káposzta (3. sz. kép). A gyökér és a gyökérnyak megvastagszik, ami növeli a télállóságot és egy erőteljes gyökérzettel segíti az esetlegesen száraz tavaszon a tápanyagfelvételt és a növekedés megindulását (4. sz. kép).

repce telelés

3. kép: Amalgerol® + tebukonazol és csak tebukonazol hatása repcében

repce őszi növényvédelme

4. kép: Amalgerol® + tebukonazol együttes hatása repcében

Az Amalgerol® kezelés hatására a növények gyökerén élő mikorrhiza mennyisége meghétszereződik. A mikorrhizák szimbiózisban élnek a növények gyökereivel és mintegy azok „meghosszabbított karjai”, sokkal messzebbről képesek a vizet és a tápanyagokat a gyökér számára biztosítani. Az őszi repce állományok az Amalgerol® hatására jobban átvészelik a száraz időszakokat is.

Az Amalgerol® dózisa ősszel repcében 3 l/ha, mely mellé javasolt a tebukonazol vagy a metkonazol hatóanyagú regulátor készítmények egy időben történő kijuttatása, a repce 6-8  leveles állapotában.

Rosszul kelt, gyenge repceállományok esetén a regulátor készítmény kijuttatását tavaszra kell halasztani és a repceállomány fejlődését gyorsítani kell Amalgerol® 3-4 l/ha dózisának alkalmazásával.

További információért kattintson ide!