Ezt is érdemes tudni a rovarokról!

Valószínűleg kevesen tudják, hogy a rovarok is választanak ki vizeletet, amely a kiválasztó pórusokon keresztül jut a külvilágba. A Koppenhágai Egyetem entomológusai ezzel a ténnyel természetesen tisztában voltak, ezért megkeresték, és megtalálták azt a hormont, amely felelős a rovarok vizeletének kiválasztásáért – írja a hortidaily.com.

A hormon segítségével a rovarokat akkora mennyiségű vizelet kiválasztására tudják kényszeríteni, hogy a testük teljesen kiszárad és ezért elpusztulnak.

rovarirtás

Új módszer a rovarírtásban: rávenni a rovarokat, hogy szárítsák ki önmagukat – Fotó: pixabay.com

Rovarirtás vegyszermentesen

Jelenleg az emberi munkával előállított növényi termékeknek mintegy 25 százaléka a rovarok táplálékává válik. Ezek az apró állatok 500 millió éve sikeresen küzdenek a fennmaradásért. A legutóbbi évtizedekben úgy tűnt, hogy a velük való küzdelmet az ember is csak óriási áldozatok árán lehet képes megnyerni.

Az emberek azonban lassan megtanulhatják, hogy nem feltétlenül szükséges évente 100 milliárd dollárt fordítani a peszticidek vásárlására, a rovarirtás egyszerűbben és olcsóbban is megoldható.

A rovarok ellen bevetett idegmérgek a magasabb rendű állatok és az ember egészségére is kockázatot jelenthet. A kutatók régóta keresik az olyan növényvédelmi megoldásokat, amely kizárólag a kártevő rovaroknak ártanak. A koppenhágai kutatók felfedezése e téren új távlatokat nyithat.

Már az egyiptomiak is tudták?

A felfedezés óriási jelentőségű, de nem biztos, hogy új, mivel az ókori egyiptomiak is hasonló, a rovarok vizeteltkiválasztásával összefüggő módszerrel mentették meg gabonájukat a raktári kártevőktől. Ők a betárolt gabona közé kavicsokat raktak, amelyek a rovarok testén lévő nyílásokat szétmázolták, és elzárták, ezzel lehetetlenné téve a vizeletük kiválasztását.

Az egyiptomiak talán nem tudták ugyanazt, amit a dánok ma tudnak, de az ő módszerük is sikeres volt.