Sok szerves anyagot dolgoztam a talajba, mégis sárgulnak a növények! Mit tegyek?
Gyakori kérdés a növénytermesztésben: miért van az, hogy a sok szervesanyag-felhasználás ellenére is kisárgulnak a növények, a tápanyaghiány egyértelmű tüneteit mutatják?

Válasszon olyan kalászosfajtát, amit keres a piac!
Az idei évben már 18 kalászos fajtát ajánl a Karintia Kft. a gazdáknak, melyek egy része a BŐTERMŐ, a másik része pedig az igazán magas, PRÉMIUM minőséget tudó fajtákból tevődik össze.

Növényvédelmi előrejelzések: 
Megindult a poloskák inváziója a kertekben.
A szántóföldön pedig a kalászosok vetése van a fókuszban. Az Agroinform.hu 2019. évi 40. heti növényvédelmi előrejelzése.
Általános a levéltetvek betelepülése. Napos, meleg időjárásban egyes kártevők további betelepedése, felszaporodása várható. Érdemes a táblákat szemlézni és időben beavatkozni. Az Agroinform.hu 2019. évi 41. heti növényvédelmi előrejelzése.
Mennyire veszélyezteti a szárazság az őszi vetéseket? Lassan vége a betakarítási időszaknak, terményeink biztonságos helyre kerülnek, így több idő, több figyelem fordul az őszi vetések felé. Az Agroinform.hu 2019. évi 42. heti növényvédelmi előrejelzése.
Ideje elvégezni az őszi lemosó permetezéseket.
A különböző betegségek támadása a tenyészidőszak alatt alapos okot ad erre. Az Agroinform.hu 2019. évi 43. heti növényvédelmi előrejelzése.

fa

Hull az őszibarack levele is. Még látható a sztigminás fertőzés tünete.

Egyre durvább a gyomveszély a kalászosokban – új hatóanyag jelenthet megoldást
Nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, egynyári perje. Sok gazda életét megkeseríti a fűfélék felszaporodása. Új hatóanyag érkezik az idei őszi szezonban a kalászosok őszi gyomproblémáinak megoldására.

Ne hagyjuk növényeinken áttelelni a kártevőket
Szeptember vége kellemes, mérsékelten meleg, száraz időjárást hozott, amit csak időnként szakított meg kevés csapadék. A kedvező idő miatt a betakarítási munkálatok jól haladtak, azonban ez az időjárás hozzájárult a rovarkártevők elszaporodásához.

A talajvizsgálat kötelező, de megéri az árát! Megmutatjuk, hogy miért!
Fontos lenne, hogy ne csak azok végeztessenek talajvizsgálatot, akiknek kötelező – és még fontosabb, hogy ezek az értékes mintavételi eredmények ne a szekrény mélyén végezzék! Szigl Zoltánnal, a Carmeuse Hungária Kft. agrárüzletági kereskedelmi képviselőjével arról beszélgettünk, hogy miért olyan fontos rendszeresen elvégeztetni a talaj tápanyagvizsgálatát, és ők kit ajánlanak erre a feladatra a gazdálkodó partnereiknek.

kép

A talaj tápanyagvizsgálati szolgáltatása nem csupán talajmintavételből áll! – fotó: AgroForce Kft.

Egy magyar termék, ami csodát tesz a növényekkel
Ráadásul a szántóföldi növénykultúrákban legalább 3-4-szeres, a szőlő-, a gyümölcs- és a zöldségtermesztésben akár a 10-szeres megtérülés is elérhető. A Huminisz-technológiát egyre többen ismerik és alkalmazzák hatékonyan gazdaságukban.

Miért fontos az őszi lemosó permetezés?
Egyre gyakoribb az elhúzódó ősz és az enyhe tél, ami kedvez a károsítók áttelelésének. Az őszi lemosó permetezés a kártevők és kórokozók felszaporodásának leghatékonyabb megelőzési módja, amivel csökkenteni tudjuk a következő év fertőzési forrását, így akár a kezelések számát is.

Olcsó bárányfelnevelési praktikák
A juhtenyésztési cikksorozat következő részében a báránymortalitás csökkentésére irányuló újabb, a gyakorlatban is könnyen alkalmazható, olcsó asszisztált bárányfelnevelési praktikákat mutatunk be.

juh

Erős anyai ösztönökkel rendelkező, jó szervezeti szilárdságú, ellenálló anyakecske alkalmas pótanyának.

Értékeljük talajvizsgálati eredményeinket – a foszfor tükrében!
A talajvizsgálati eredmények értelmezéséről indított cikksorozatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Ezúttal a foszforral kapcsolatos tudnivalókat foglaljuk össze.

Homokterületek új pestise – egy eddig szinte ismeretlen inváziós fűfaj terjed Magyarországon
Egy új, veszélyes észak-amerikai inváziós faj, a homoki prérifű egyre jelentősebb hazai elterjedését vizsgálják az MTA-DE Lendület Funkcionális és Restaurációs Ökológiai Kutatócsoport és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. Az agresszív növény kiszorítja a hazai fajokat, és a legelő állatok sem fogyasztják.

Víz Világtalálkozó – A szemünk láttára bontakozik ki a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz drámája
A szemünk láttára bontakozik ki a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz drámája, ez valójában "az emberiség drámája, a mi felelőtlenségünk logikus következménye" – mondta Áder János köztársasági elnök a Budapesti Víz Világtalálkozó megnyitóján.

víz

Magyarországon is évről évre a korábbi rekordokat megdöntő árvizek vonulnak le a folyókon – fotó: Pixabay

Újdonság: CAMPAGNOLA „Green Line” plug-in elektromos metszőollók
Október elején mutattak be hivatalosan három új típusú elektromos metszőollót a SPEEDY, a STARK M és STARK L néven, melyek a green, azaz zöld vonal termékválasztékát bővítik. A zöld vonal termékeit kis- és nagyüzemi felhasználásra egyaránt ajánlja a forgalmazó. Ezek az ollók forradalmasítják az elektromos metszőollók piacát.

Vajon a tehén a salátabárban mit választana köretnek a koncentrált takarmány mellé?
Vajon a tehén a salátabárban mit választana köretnek a koncentrált takarmány mellé? Általánosságban bátran mondhatjuk, hogy füvet. Olyan fűféléket, amelyek elsősorban jóízűek, a számára megfelelő összetételű fajtákból, amelyet könnyen emészt, túl sok kérődzés nélkül. De vajon ezek a füvek megtalálhatóak azon az asztalon, melyről válogathat?

Érdemes-e ősszel lombtrágyázni a szántóföldön?
A repcék bár jobb képet mutatnak, mint tavaly, sok a heterogén állomány, a táblán belüli eltérés. Felelőtlenség semmit sem tenni, de az is, ha egyformán kezeljük a legyengült, visszamaradottat és a fejlettet. Az őszi búzánál szintén szükség lehet beavatkozásra ott, ahol nagyobb a szárazság és nehezen fejlődik az állomány.

növény

Alig bújt ki, de már bokrosodik. Egy jó lombtrágyával a növény csodákra lesz képes – fotó: VulcanAgro Kft.

A fényperiódus-manipuláció ivarzásra gyakorolt hatása
A megvilágított órák számának mesterségesen előidézett manipulációs sorozatával stimulálható az anyajuhok normál tenyészidőszakon kívüli ivarzása.

Egyes ültetvényekben a dióburok-fúrólégy a termés 100 százalékát letarolta
A hazai diótermő terület folyamatos növekedést mutat Magyarországon: míg 10 évvel ezelőtt alig haladta meg a 3000 hektárt, addig ma már 7100 hektáron termelünk diót, melyből a termőkorú ültetvények területe mintegy 5000 hektár.

A jó termés múlhat rajta – milyen káliumtrágyát használjunk az őszi alaptrágyázáshoz?
A kertészeti növények őszi, talajforgatás előtti trágyázása kapcsán gyakori kérdés a káliumtartalmú műtrágyák megválasztása, tekintettel arra, hogy a foszfor és kálium nagyobbik részének kijuttatása ekkor történik.

paradicsom

A termés minőségének, beltartalmi értékeinek romlása miatt javasolják kerülni a klórtartalmú műtrágyák használatát – fotó: Shutterstock

Rejtett toxinok a takarmányban és az élelmiszerben
Annak ellenére, hogy nagyon sok cég rengeteget költött a kutatásaira, a toxinok elleni védekezés még mindig nehéz feladat. A takarmány- és az élelmiszeripar sebezhető maradt a mikotoxinokkal való szennyeződés problémájában.

Még vetés előtt áll? 6+1 ok, amiért nem érdemes kihagyni ezt a lépést!
Néhány héten belül befejeződnek az őszi vetések, ám sokaknál még hátravan az évszak egyik legfontosabb feladata. Ha Ön is közéjük tartozik, jó hírünk van: sok gazdával ellentétben nem maradt le egy költséghatékony, egyben igencsak fontos lépésről.

Sertések precíziós takarmányozása algák hasznosításával
A precíziós takarmányozás egyre növekvő érdeklődésre tett szert az elmúlt 20 évben, és óriási előrelépéseket hozott. A precíziós takarmányozás ötlete mintegy 30 évvel ezelőtt merült fel, és azóta a szakemberek figyelmének központjában maradt.

sertés

A precíziós takarmányozás célja, hogy a legkisebb költség mellett az állat szükségleteit a lehető legpontosabban elégítse ki – fotó: Pixabay

EXTRÉM SZÁRAZ, MELEG ŐSZ? Nem működnek az alapgyomirtó szerek repcében?
A korábban kiszórt, levélen keresztüli hatással nem vagy csak alig rendelkező preemergens vagy korai posztemergens készítmények hatása nem érte el az elfogadható szintet, és erős gyomosodás indult el, illetve a már kikelt gyomok megerősödtek. Ilyen gyomok elsősorban a nyári gyomok közül a libatopfajok, pásztortáska, zsomborfajok. Mit kell és lehet tenni ellenük?

Már Magyarországon is öntöznek kukoricát csepegtető rendszerrel
Ráadásul egyre több területen választják ezt a megoldást, hiszen kukoricában akár 18 tonna termés is elérhető hektáronként.

Októberi gépészeti hírösszefoglalóinkat megtalálja ITT, ITT, ITT és ITT.