A kukoricamoly ellen történő hatékony védekezésnél a hármas elvet kell követnünk:

1.) A védekezés időpontjának megállapítása:

Az FMC-Agro 2020-ban is országos rovarcsapda-hálózatot működtet, melyek fogási eredményei az Evalio® AgroSystems weboldalán és applikációjában is megtekinthetőek. Ez az alkalmazás azokat segíti, akiknek nincs lehetőségük önállóan elvégezni az előrejelzést. A gazdálkodás térségében található csapdák fogási adatai megismerhetők, ezáltal a rajzáscsúcs is meghatározható, mely nagy segítség az optimális védekezési idő kiválasztásában.

A kukoricamoly ellen a mindenkori védekezést a rajzáscsúcs kialakulása után 6-8 nappal érdemes célzottan elvégezni, a lárvák kelésének időszakában.

kukoricamoly

Kukoricamoly lárva (Ostrinia nubilalis) – fotó: KITE Zrt.

2.) A fertőzés mértékének meghatározása:

A kukoricaállományunk helyszíni bejárásával és a károsított tövek megszámolásával bizonyosodhatunk meg a védekezés szükségszerűségéről. Ha 100 egymást követő kukoricanövényből a károsított tövek száma a 20%-ot meghaladja, erősen ajánlott az állományvédekezés.

Gyapottok-bagolylepke lárva

Gyapottok-bagolylepke lárva (Helicoverpa armigera) – fotó: Kite Zrt.

3.) A megfelelő rovarölőszer meghatározása:

A Coragen® egyedülállóan hatékony rovarölő szer a molykártevők ellen a kiváló minőségű termésért. Számos kultúrában felhasználható, egyedülállóan hatékony rovarölő szer.

Gyors hatású és nagyon alacsony dózisban hatékony a kultúrnövényeken károsító legfontosabb rágó kártevők ellen.

A Coragen® a jelenlegi rovarölő szerekhez képest magasabb biológiai hatékonysággal rendelkezik a molykártevők ellen. Kiválóan irtja a célkártevőket, de ugyanakkor minimális hatása van a hasznos rovarokra, ezért megfelelően használva tökéletesen megfelel az úgynevezett IPM technológiákban való alkalmazásnak is. A nagyon alacsony toxicitásnak köszönhetően (emlősök) a permetlé beszáradása után azonnal folytatható a kézi munka az ültetvényekben.

A Coragen® könnyen kezelhető és jól keverhető más készítményekkel is a jelenleg rendelkezésre álló vizsgálatok eredményei szerint. Az érzékeny rovarok közé tartozik a lepkekártevők széles köre. A Coragen® rovarölő szer Magyarországon engedélyezett a kukorica, az alma, a körte, a birs, a szőlő molykártevői és a burgonyabogár ellen. A Coragen® hatásmódjának köszönhetően hatékony a más hatóanyagokra már rezisztens kártevőpopulációk ellen is.

Coragen

Coragen® 20 SC rovarölő szer – fotó: KITE Zrt.

HASZNÁLATÁBÓL SZÁRMAZÓ ELŐNYÖK

  • Új hatásmód, ami segítség a rezisztencia kialakulása ellen.
  • Hosszú tartamhatás, hosszan tartó védelem a molykártevők ellen.
  • Azonnali táplálkozás-leállítás, így nincs kártétel.
  • Széles hatásspektrum, sok kultúrában felhasználható.

A növényvédő szereket biztonságosan használja. Felhasználás kizárólag a címke és az engedélyokirat alapján lehetséges! Felhasználás előtt kérjük olvassa el a termék biztonságtechnikai adatlapját!

Bővebb információkért látogassa meg KITE Zrt. honlapját, vagy keresse bizalommal a KITE agronómiai szaktanácsadóit a következő elérhetőségeken.

A Coragen® az FMC Corporation bejegyzett márkaneve.