Az elmúlt héten folytatódott a medárdi, zivataros időjárás. Bár nem esett az országban mindenhol minden nap, de valahol szinte mindig esett. Különösen a hét első felében alakultak ki nagy csapadékot adó záporok, felhőszakadások, melyekből a néhány óra alatt lehulló csapadék mennyisége többfelé meghaladta a 20 mm-t, néhol az 50-60 mm-t is – írja az OMSZ agrármeteorológiai jelentése.

1. ábra : 10 napos csapadékösszeg 2020. június 21-ig (mm)

Az elmúlt tíz nap csapadékösszegében nagy területi különbségek vannak, de jellemzően 30 és 80 mm közötti mennyiségek hullottak, bár a délnyugati és délkeleti országrészben néhol 100 mm-nél is több esett (1. ábra). Ennek megfelelően árhullám vonul le több folyónkon, az Alföldön pedig belvizes területek is előfordulnak.

A legkevesebb csapadék a Káld-Sümeg-Fonyód vonalban hullott, ott kis területen 10 mm alatt maradt. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege az ország nagyobb részén (kivéve Baranyában) már bőven meghaladja a sokéves átlagot (pedig a júniusi átlag amúgy is magas, hiszen ez a legesősebb hónapunk) (2. ábra), a 90 naposnál azonban még jelentős az elmaradás.

2. ábra: a 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2020. június 21-ig (mm)

A talaj az országban a felső 20 cm-es rétegben jellemzően telített, a legtöbb helyen sáros, többfelé foltokban áll a víz a földeken. A felső fél méteres réteg nedvességviszonyai is sokat javultak, a fölső egy méteres réteg így a legtöbb helyen megfelelő tartalékokkal rendelkezik (4. ábra).

A hőmérséklet a múlt hét első napján jelentősen visszaesett a hétvégéhez képest, megszűnt a fülledt meleg. Bár a páratartalom továbbra is magas maradt, de a legmelegebb órákban már csak 20 és 25 fok között alakult a hőmérséklet. Pénteken többet sütött a nap, mely az előzőeknél jobban fölmelegítette a levegőt, majd vasárnap már felhős, szeles idő volt a jellemző, többfelé esővel és a Dunántúlon csak 20 fokot alulról közelítő hőmérséklettel.

3. ábra: a 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2020. június 21-ig (mm)

Szántóföldi növényeink közül az őszi kalászosok és a repce az érés fenológiai fázisban járnak. A csapadék az aszályos tavasz után a szemfejlődésre érkezett, mely rendkívül sokat ér, ugyanakkor a magas páratartalom a növényi kórokozók elszaporodását is segítette. A földeken a növényvédelmi munkákat rendkívül nehéz elvégezni, mert egyrészről szinte minden nap esik, másrészt pedig a sok csapadék miatt sokfelé nem lehet gépekkel rámenni a földekre.

A szálastakarmányok betakarítását is sokfelé akadályozta az esős idő és többfelé erős a gyomosodás. A kapás növények az eső hatására rohamosan fejlődnek, ami szükséges is, hiszen kissé le vannak maradva. A Jászságban látni nagyon szép, már mellig, illetve gyengébb, csak térdig érő kukoricát is.

4. ábra: talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékábana talaj felső 100 cm-es rétegében 2020. június 21-én (%)

Napraforgónál is hasonlóan nagy különbségek vannak, e mellett pedig vannak olyan táblák, melyek nagyon hiányosan keltek, és ritka az állomány mindkét növény esetében. A hőmérséklet főleg a Dunántúlon jócskán elmarad az ideálistól, a kalászosok érésére, de a tavaszi vetésekre is most már a melegre lenne szükség, a csapadék egyelőre elegendő.

Pénteken és szombaton már ismét sokfelé várható eső, zápor, zivatar, csütörtökig azonban csak elszórtan alakulhatnak ki záporok, így ebben az időszakban érdemes az aktuális, a sáros talajon elvégezhető munkákat elvégezni. Vasárnaptól előre láthatólag csökken a csapadékhajlam és már naposabb idő várható. A talaj sokat szikkad majd péntekig, melyre a kezdetben még sokfelé szeles idő is hozzájárul. A hőmérséklet a keddi 22, 27 Celsius fokos maximumokról a hét végére 25-30 fokra melegszik.