Új veszély fenyegeti a paradicsomot Európában
Az elmúlt évben egy újabb, paradicsomot károsító vírus, a ToBRFV jelent meg a kontinensen – számolt be a Nébih. A Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) a tobamovírusok csoportjába tartozik. Legfontosabb gazdanövényei: a paradicsom és a paprika, vadon élő gazdanövényei a fekete csucsor és a kőfali libatop.

Az utolsó pillanatban vagyunk, hogy új piacot nyissunk meg a magyar kukoricának!
A bioüzemanyag-ipar már eddig is jelentős szerepet játszott az eladatlan takarmánykukorica-készletek felhasználásában és a magyar gazdák jövedelmének stabilizálásában, ám ha a bioüzemanyag bekeverési aránya növekedne, úgy még nagyobb piac nyílna a gazdák és a feldolgozóipar számára, és hozzáadott értékkel, magasabb áron hagyhatná el az országot. Interjú Reng Zoltánnal.

Nem állt meg, de lassult a termőföldek drágulása
Folytatódott a drágulás, de a mértéke 2011 óta a legalacsonyabb volt 2018 első három negyedévében. Lássuk, régiónként milyen árkülönbségek jellemzőek.

A sok eső miatt vészesen terjednek a növénybetegségek
A hűvös és csapadékos idő kedvez a gombabetegségeknek, miközben a zöldség-gyümölcs termesztésben és a gabonatermesztésben is probléma, hogy az eső miatt csúsznak a permetezések.

növény

Az eső és az ázott talaj meggátolja a permetezést – fotó: Zsigó György

Milyen őszikáposztarepce-fajtákat termeszthetünk?
Az őszi káposztarepce jelentett meglévő országos vetésterülete 287 613 ha, a minősítés alapján a terület 34%-a jó, 36%-a közepes és 30%-a gyenge állapotú (2019. április 4-ei állapot). A Nemzeti Fajtajegyzéken jelenleg 188 őszi káposztarepce-fajta szerepel, ami kiváló genetikai bázis a termesztéshez.

Minden agrártanácsadónak be kell jelentkeznie a szaktanácsadói névjegyzékbe
A szaktanácsadók az online névjegyzékben mindenki számára elérhetővé és kereshetővé válnak. Az agrártanácsadási szolgáltatást igénylő ügyfelek eligazodását segíti a 2019. május 29-én hatályba lépő, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadói tevékenységről és a mezőgazdasági szaktanácsadási rendszerről szóló rendelet.

"Mezőhegyes mintagazdaság, nem wellness központ" – a Ménesbirtok visszavont egy 800 milliós tendert
A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. menedzsmentje Lázár János kormánybiztos utasítására visszavonja a kedden megjelent, 800 millió forintos keretösszeggel meghirdetett tervezési feladatokra kiírt közbeszerzési tendert.

lovak

Lázár János leállíttatta a tendert, és személyi következményekről beszélt – fotó: MTI

Hektáronként 65-70 ezer forinttal is nőhetne a termelés értéke Magyarországon
Nyugat-európai szakértők szerint a precíziós gazdálkodással évente hektáronként 25-30 ezer forintnak megfelelő összeggel nagyobb eredmény érhető el szántóföldi művelésben, Magyarországon pedig ennél is magasabb, 65-70 ezer forintos eredményességjavulás lenne realizálható, mivel a bázis alacsonyabb a nyugat-európainál.

Növényvédelmi előrejelzés: rothad a gyümölcs, itt a hagymaperonoszpóra, veszélyeztet a burgonyavész
Sokat vártunk a május hónaptól, s sokat kaptunk, főleg csapadékból. Gyakorlatilag pótolta az elmúlt néhány hónap alatt összegyűlt vízhiányt, s ez mindenképpen jó, bár a „jónak” is vannak árnyoldalai. Az Agroinform.hu 2019. évi 22. heti növényvédelmi előrejelzése.

Új támogatás a szárított és aszalt terményt előállítóknak
Megjelent a 2019. március 13-án bejelentett, 500 millió forint keretösszegű új támogatási rendelet, amely alapján a zöldség (beleértve a fűszerpaprikát is), gyümölcs, valamint gyógy- és fűszernövény-alapanyagból, forró levegővel, mesterségesen szárított, illetve aszalttermény-előállítók fűtési költségeik után támogatást igényelhetnek.

A magyar kukoricatermelők nyernek a dunaföldvári biofinomító fejlődésével – VIDEÓ!
A Pannónia Bio Zrt.-re továbbra is biztos pontként számíthatnak a gazdálkodók a kukoricafelvásárlás terén — azonban a vállalat nem elégszik meg a stabil piaci helyzetével, folyamatos fejlesztés kíséri tevékenységét.

kép

A biofinomító ma Európa legnagyobb etanolgyárának számít.

Támogatást kapnak a szőlőtermesztők, ha lemondanak az idei termésükről
A sokéves átlagnál jelentősen több, mintegy 190 millió hektoliter borászati termék készült az EU-ban 2018-ban, ami az utóbbi 10 év legmagasabb adata. Így európai szinten érzékelhetők egy komolyabb válság előjelei, amely elsősorban egy esetleges magasabb idei termés esetén következhet be. Az európai borpiaci helyzet indokolttá teszi, hogy a szőlő-bor ágazat szereplői segítséget kapjanak.

Most már a termést veszélyeztetik a kórokozók
Nincs változás. Sokfelé ma reggel is esett. A folyamatosan nedves leveleken és a gyümölcsökön jól érzik magukat a kórokozó gombák. Permetezni kellene, annál is inkább, mert gyengék a növényeink, a hideg miatt lemaradtak a fejlődésben.

Olcsóbb lehet idén a paradicsom és az uborka
Az idén kisebb termőterületről 5-10 százalékkal több hajtatott paradicsomot és 5 százalékkal több uborkát takaríthatnak be a termelők a fűtött üveg- és fóliaházakban, ugyanakkor paprikából a tavalyi körül alakulhat a termés, káposztából pedig 10-12 százalékos csökkenés várható a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) előrejelzése szerint.

Soha ennyi forrás még nem állt rendelkezésre digitális gazdaságfejlesztésre
A turisztika, az építőipar és a logisztika mellett az élelmiszeripart is a digitális forradalom előtt álló területnek nevezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) infokommunikációért felelős helyettes államtitkára szerdán Debrecenben, a Modern Vállalkozások Programja Élelmiszeripar 4.0 nyitóelőadásában.

pénz

"Soha ennyi forrás még nem állt rendelkezésre digitális gazdaságfejlesztésre" – fotó: Pixabay

Jelentős kárt tett az eső a szabadföldi szamócatermésben, ez az árakon is meglátszik
Jelentős kárt tett idén az eső és a csapadékos időben terjedő gombafertőzés a szabadföldi szamócatermésben is, ez és a görög import miatt akár 20-30 százalékkal is drágább lehet a termés – közölte a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

Világszerte egy magyar fejlesztés segítheti a korszerű vízgazdálkodást
Ázsia, Afrika és Dél-Amerika több országában is forgalomba kerülhet a Water&Soil Kft. talajnedvességet javító fejlesztése, amely a cég várakozása szerint a jobb terméshozamok mellett százmilliók biztonságosabb vízellátásához is hozzájárulhat.

Legeltetési és kaszálási előírások a támogatásokban
A legeltetéshez és kaszáláshoz kapcsolódó szabályok ismertsége az agrártámogatásoknak köszönhető, ugyanakkor többségük jogszabályban foglalt előírásokra is visszavezethető.

A jégkármérséklő rendszernek köszönhetően hazánkat kevésbé sújtotta az elmúlt napok viharos időjárása
A jégkármérséklő rendszernek köszönhetően Magyarországot kevésbé sújtotta az elmúlt napok viharos időjárása, ezzel szemben a határon túli területeken komoly károkat okozott a jégeső – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.