Betiltanák a rézvegyületeket, de egyelőre még kegyelmet kaptak
A régóta használt növényvédő szerek közül egyre többet ki kell iktatni: egyrészt a nem megfelelő hatékonyság, másrészt a környezeti ártalom miatt. Az egyik, régóta betiltásra ítélt hatóanyag a réz, ami még most is fontos a gombafertőzések elleni védekezésben.

Mit szeretnek a magyar gazdák karácsonykor?
A gazdák nagyon szeretnek ajándékozni, igénybe veszik az online vásárlás adta lehetőségeket is, a hagyományos karácsonyi dalokat és a zselés szaloncukrot kedvelik legjobban. Ha jótékonykodnának, főleg a gyerekeket, valamint a betegeket és az elesetteket segítenék.

kép

A gazdák inkább adni szeretnek, mint kapni

Magyarország nagyobb részesedést kér az uniós kutatási-fejlesztési forrásokból
Magyarország nagyobb részesedést kér a kelet-közép-európai gazdálkodóknak az uniós kutatási-fejlesztési forrásokból – jelentette ki Nagy István agrárminiszter Brüsszelben, az uniós Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülését követően hétfőn.

AM: nincs uniós szabályozás az élelmiszerek kettős minőségének felszámolásáért
Elégedetlenségüket fejezték ki az élelmiszerek kettős minőségének gyakorlatát megszüntető szabályozás hiánya miatt a V4-országok agrárminiszterei a Mezőgazdasági és Halászati Tanács hétfői ülésén, Brüsszelben – közölte az agrártárca az MTI-vel.

Alkotmányellenes az új földtörvény a MOSZ szerint
A Magyarországi Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) a köztársasági elnökhöz fordult a törvénymódosítás miatt. Szerintük a törvény a spekulációt segíti, elő és az érintettek alkotmányos jogait is sérti.

föld

A MOSZ szerint sérül a magántulajdonhoz való jog – fotó: Shutterstock

Több mint egykilós szarvasgombát találtak Baranyában
Az 1004 grammos isztriai szarvasgomba (Tuber magnatum) a hazánkban valaha előkerült legnagyobb példány. Az eddigi rekordot egy 2016-ban megtalált 600 grammos óriás tartotta.

A méhekre kapcsolt apró hátizsákokkal figyelik meg a növények állapotát (VIDEÓ)
A nagy növénytermesztő gazdaságokban nehéz nyomon követni a növények fejlődését, mivel a drónok egy felszállással általában csak 30 percig működhetnek, így egyszerre nem képesek berepülni egy nagyobb területet. A Washingtoni Egyetem kutatói viszont kidolgoztak egy eljárást, amely során a beporzó méhek hátára kapcsolt "hátizsákok" a drónoknál precízebben végezhetik ezt a megfigyelést.

Bekeményít a kormány az élelmiszer-biztonság terén
Az élelmiszer-biztonság erősítésére büntetőjogi szabályozás kidolgozásáról határozott a kormány, amely egyetért azzal, hogy továbbra is kiemelten kell kezelni a mezőgazdasági termelés GMO-mentességét – jelent meg a Magyar Közlönyben.

Több helyszínen is tesztgyőztes, új kukoricahibridek
A SAATEN-UNION legfrissebb hibridkukoricái sok magyarországi és európai helyszínen, változatos körülmények között elképesztő eredményekkel – a stabilan kiugró termést ötvözve a meglepően alacsony víztartalommal – bizonyították rátermettségüket.

Itt a helyed, ha lépést akarsz tartani a mezőgazdaság fejlődésével!
A szántóföldi növénytermesztés, a szőlő- és gyümölcstermesztés, a zöldségtermesztés és az állattenyésztés fejlődési lehetőségei és a jelen kihívásaira adható válaszok a kétnapos konferencián.

Hogyan védekezzünk a repcében hatékonyan, a méheket védve és megakadályozva a rezisztenciát?
Nemcsak Magyarországon, de az Európai Unióban is folyamatosan növekszik az olajos növények termőterülete. Az elmúlt években a napraforgó és az őszi káposztarepce felvásárlási ára kisebb évjárati és világpiaci hatásoktól eltekintve stabilizálódott, piaci kilátásaik kiszámíthatóbbá váltak, aminek köszönhetően a gazdálkodók Magyarországon is szívesebben termesztik őket.

méhA legkritikusabb időszak a virágzás, amikor számos károsító ellen kell védekezni, ráadásul a méheket kímélve

A mezőgazdaságnak tekintettel kell lennie a klímavédelmi szempontokra is
Az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsának 2018. december 20-ei ülésén a miniszterek vitát folytattak a környezetvédelmi és éghajlat-politikai program (LIFE) jogszabály-javaslatról és a Közös Agrárpolitika jövőjéről.

Hogyan lesz egy magyar kertészeti vállalkozás igazán sikeres?
Beszélgetés dr. Csikai Miklóssal, a szentesi Árpád Agrár Zrt., Közép-Európa legnagyobb termálvízre alapozott zöldséghajtató kertészeti vállalkozása elnök-vezérigazgatójával.

A nem biztonságos élelmiszer több mint 200 betegség okozója világszerte!
A nem biztonságos élelmiszer több mint 200 betegség okozója világszerte, köztük egyes rákos megbetegedéseké is, ráirányítva a figyelmet arra, hogy az élelmezésbiztonság és az éhezés visszaszorítása mennyivel komplexebb feladat, mely túlnyúlik az élelmiszer-termelés és -elosztás problémáin.

Amit az integrált növényvédelemről tudni kell
A viszonylag kevéssé mérgező kategóriába sorolt növényvédő szerek használata is jelentős terhelést jelenthet a környezetre, a kivitelezést végző emberre és a kezelt terményeket fogyasztó felhasználóra, azonban számos tényező szükségessé teszi a növényvédő szerek alkalmazását.

Gazdaságos vegyszeres gyomirtás napraforgóban?
Magyarországon is növekszik a generikus készítmények felhasználási aránya. Ez abból is következik, hogy az inputanyagok ára folyamatosan emelkedik, így a gazdálkodók egyre jobban rá vannak szorítva a költséghatékony termesztésre. Papp Zoltánnal, a Sharda Hungary Kft. vezető tanácsadójával a Napraforgó védelme című szakmai konferencia után beszélgettünk.