Az Agroinform.hu körkérdés cikksorozata minden héten valamilyen a gazdálkodás szempontjából aktuális kérdésre keresi a választ. Előző cikkünkben a terménytárolás, -kezelés témájával foglalkoztunk, most azonban a növényvédelem kerül terítékre, ezen belül a magas növényállomány permetezése és az ehhez szükséges hidas gépek bemutatása. A választadó cégeknek, szakértőknek a következő kérdéseket tettük fel:

1. Magas állomány permetezéshez hogyan, milyen szempontok alapján választanak a gazdák önjáró, hidas gépet?
2. Milyen fejlesztések kerültek a gépekbe az elmúlt években és milyen irányba fejlődhetnek még a hidas permetezők a továbbiakban?

Akik ezalkalommal válaszolnak: Agroázis Csoport, Agro-Tipp No 1. Kft., AXIÁL Kft., Starcz Kft., Szegána Kft.

Osgyán László, ügyvezető, Agroázis Csoport

1. Az önjáró permetezőgép kiválasztásakor fontos tényező a tartálytérfogat és a keretszélesség, amit befolyásol az összes terület nagysága, emellett a parcellaméretek, a domborzat, illetve a szállítási kapacitás is. A növénykultúra meghatározza az ideális keret-, hasmagasság- és fúvóka kiválasztását.

Nagy hangsúlyt kell fektetni a gépek stabilitására, ami párosul a nyomtávállítás lehetőségével. A precíziós gazdálkodás terjedésével egyre fontosabb a minél több szakasz kialakítása a kereten, illetve a fúvókánkénti szakaszolás elérhetősége, ennek megválasztása a gazdaság erőforrásival kell összhangban lennie.

Hardi

Az önjáró permetezőgép kiválasztásakor fontos a tartálytérfogat és a keretszélesség (a képen: Hardi Alpha) – fotó: Agroázis Csoport

A permetezőgép elektronikájának megválasztása szintén kiemelkedő kérdés: a manapság alap kivitelben kínált automata szakaszvezérlésre képes eszközök mennyire fejleszthetőek, kompatibilisek-e egyéb GPS rendszerekkel és adatfeldolgozásban, információ szolgáltatásban milyen hátteret biztosít az eszköz. A Hardi Alpha gépek 4100 vagy 5100 l-es tartálytérfogattal, 24-36 m-es keret szélességgel rendelkeznek 175 cm-es hasmagasság mellett. A keretnél kiemelkedő a Hardi TwinForce légzsákos rendszer, amelynél a légmennyiség és a kiáramlás iránya is állítható, ezzel a rendszerrel jelentősen növelhető a permetezés minősége és a permetezett órák száma.

Hardi

Fontos tudni, hogy az automata szakaszvezérlésre képes eszközök mennyire fejleszthetőek, kompatibilisek-e más eszközökkel (a képen: a Hardi Rubicon) – fotó: Agroázis Csoport

2. A Hardi önjáró permetezőgépek fejlesztései a nagyobb hatékonyság, pontosabb munkavégzés köré összpontosulnak. Az önjáró Hardi gépek fejlesztése egyrészt a célorientált felhasználás irányába indult el, aminek köszönhetően 3 gépcsalád áll már a gazdák rendelkezésére, úgymint a Helios alacsony hasmagasságú hidas gép, a Rubicon nagy teljesítményű, nagy hasmagasságú gép 6000-9000 l térfogattal és 30 m feletti front keretekkel, illetve az Alpha sorozat 4100 és 5100 l-es tartállyal, akár 24-36 m-es TwinForce légzsákos kerettel, 175 cm hasmagassággal.

permetező

3 Hardi gépcsalád áll már a gazdák rendelkezésére (a képen: Hardi Helios) – fotó: Agroázis Csoport

Az Alpha sorozaton elérhető a hidraulikus nyomtávállítás légrugós felfüggesztéssel, és az új keretfelfüggesztés a haránt irányú mozgások lecsökkentésére. Az ultrahangos keretmagasság-vezérlést az AutoTerrain rendszer végzi, amely akár negatív szögben is vezérel, 3 vagy 5 ultrasonic szenzorral és a dőlés-szenzorokkal.

Kiemelkedik a kijuttatás pontossága, amihez a Hardinál a DynamicFluid4 folyadékszabályozó rendszert építették be, de folyamatban van az AutoNozzleControl fúvókánkénti szakaszolás és az AutoSelect automata fúvókaválasztó rendszer kiépítése is.

Kustán Ferenc, gépértékesítő, Agro-Tipp No 1. Kft.

1. Az önjáró permetezőgép kiválasztása, ha csak a magas állományt vesszük figyelembe nagyon egyszerű feladat, hiszen a válasz a kérdésben benne van: minél magasabb legyen. Természetesen egy permetezőgép kiválasztása sokkal komplexebb feladat.

3 kérdés alapvetően felmerül egy permetezőgép esetében:
- szabad hasmagasság
- tartálykapacitás
- szórókeret-szélesség

Ha csak a hasmagasságot emeljük ki a 3 alapkitételből, azonnal felmerül egy következő kérdés: mekkora a magas állomány? Normál vontatott permetezőgépek esetén 50 cm-es „hasmagasságról” tudunk csak beszélni, amikkel növénykárosítás nélkül nem tudjuk a növényvédelmet ellátni.

Mazzotti

A három legalapvetőbb kérdés permetezőgép választásakor a szabad hasmagasság, a tartálykapacitás és a szórókeret-szélesség – fotó: Agro-Tipp Kft.

Kalászos növények esetén 1 m - 1,3 m hasmagasság elegendő lehet a permetezési munkák elvégzéséhez. Kukorica és napraforgó esetében az 1 m-es hasmagasság nem megfelelő, ezekhez a növénykultúrákhoz min 1,7 m -es hasmagasságú gép lehet a megoldás.

A forgalmazott önjáró permetezőgépek többsége az 1,9 m - 2 m hasmagasságot is eléri, viszont valamikor még ez is kevés. Ez főleg napraforgó kezelésénél okoz nagy problémát, hiszen mi van akkor, ha a növényállomány magassága 2,2 m. Ilyenkor a permetezőgép alatt elhelyezkedő sorok igen nagy károsodást tudnak szenvedni. Erre a problémára a 2,8 m-es szabad hasmagassággal rendelkező MAZZOTTI ALLCROP lehet a megoldás, ennek hasmagassága minden növénykultúrában elegendő lehet.

2. Az önjáró gépek egyik fő fejlesztési iránya a hasmagasság növelése. Elég csak visszamennünk az időben 2000-es évek közepéig, amikor a gépek többsége 1 m, max. 1,4 m hasmagassággal rendelkezett. Ez jelentősen megváltozott ezalatt a másfél évtized alatt, hiszen minden gyártó igyekszik minél magasabb hasmagasságú gépet konstruálni.

Mazzotti

Az önjáró gépek egyik fő fejlesztési iránya a hasmagasság növelése – fotó: Agro-Tipp Kft.

A gépek tartálykapacitása is jelentős változásokon ment keresztül, hiszen manapság 10 000 literes gépek is megtalálhatók a palettán. Az egyre nagyobb gépek magával hordozzák azt is, hogy a motorteljesítményt a gép súlyához kell igazítani. Emiatt a 300 LE, vagy még ennél nagyobb teljesítményű erőforrásokkal ellátott permetezőgépek nem ritkák.

A GPS technológia jelenleg a legnagyobb léptékkel változó szegmens a mezőgazdaságban. Az önjáró permetezőgépek esetében  már szinte alapkövetelmény az automata szakaszvezérlés. Gyártótól függően ez akár fúvókánkénti elzárás is lehet. Az egyik friss fejlesztés a 25 cm-es fúvókakiosztás, mely egyenlőre nem található meg minden gyártónál.

Mazzotti

A GPS technológia jelenleg a legnagyobb léptékkel változó szegmens a permetezőgépek esetében is – fotó: Agro-Tipp Kft.

A egyre szélesebb permetezőkeretek megjelenése magával hozta az az igényt, hogy dombos területen a keretszárnyakat ne manuálisan, hanem automatikusan lehessen vezérelni. Ez már teljesen megoldódott, hiszen ma már ultrahangos keretszintező rendszerekkel gyakorlatilag minden gép felszerelhető.

A robotkormány-technika az önjáró permetezőgépek esetében ma már egy elvárt opció. A jelenleg használt EGNOS, RTK rendszerek akár hidraulikus, akár kormány alá szerelhető megoldásokkal bármelyik géppel kompatibilsek.

Sáfrány Márió, Agrifac termékmenedzser, AXIÁL Kft.

1. Nagy hasmagasságú önjáró permetezőgép vásárlása még egy nagyobb gazdaság számára is komoly beruházásnak bizonyul. Többségük a saját területek ellátása mellett bérmunkával kiegészítve látja biztosítottnak, hogy a beruházás belátható időn belül megtérüljön. Ebből kiindulva – az alapvető specifikáció kiválasztása mellett, úgy, mint tartálytérfogat, szórókeret szélesség, stb. – az is nagyon fontos szempont, hogy a kiszemelt gép mennyire gyorsan képes az egyik táblából a másik táblába való átállásra.

A nagy munkaszélességhez képest minél kompaktabb legyen a vonulási méret, hogy ne jelentsenek problémát az út felett átívelő légvezetékek, és közúton is elférjen egy forgalmi sávban. Akár 50 km/h haladási sebességgel a vonulással eltöltött időt lehet jelentősen csökkenteni.

Az is nagyban segíti a gyors átállást, ha a hasmagasságot és a nyomtávot hidraulikusan a vezetőfülkéből lehet állítani. Dombos területeken egy magas felépítésű és nehéz gép rendkívül instabillá válik, ezért sok esetben fontos szempont a lejtő kompenzáció (a gép szintezésének) lehetősége. Amennyiben a nyomtávot fokozatmentesen lehet állítani, akkor szinte bármilyen növénykultúrában dolgozhatunk a géppel.

permetező

Dombos táblákon fontos a lejtő kompenzáció lehetősége – fotó: AXIÁL Kft.

Az Agrifac Condor permetezőgépre ezek mind igazak, ezért is választja sok olyan gazdálkodó, akik a jobb kihasználtság érdekében szolgáltatásban is gondolkodnak.

2. Az elmúlt évek fejlesztési iránya szinte minden gépgyártónál a kényelmi funkciók mellett a precíziós gazdálkodás tekintetében a leglátványosabb. A robotkormányzás, az automata szakaszolás már szinte minden önjáró permetezőgépnél alapelvárás, a variálható kijuttatás (VRA) terén vannak és várhatóak komoly fejlesztések. A legtöbb mai permetezőgép már alkalmas erre valamilyen formában.

Egyes típusoknál a teljes szórókeret szélességben lehet differenciálni a kijuttatottandó dózist, másoknál már szakaszonként is. Az Agrifac Condor permetezőgépeknél lehetőség van akár fúvókánkénti elektronikus szakaszolásra, sőt, egy másik opció együttes választásával fúvókánkénti változtatható lémennyiség-szabályozásra is.

Agrifac

Lehetőség van a fúvókánkénti változtatható lémennyiség-szabályozásra is – fotó: AXIÁL Kft.

Egy másik irány a variálható kijutattásban egy, a szórókeretre szerelt kamera rendszer, amely mesterséges intelligenciával kiegészítve valós idejű adatok alapján képes differenciálni a lémennyiséget – akár fúvókánként is. Tervezés alatt van egy olyan rendszer is, amely segítségével sokkal egyszerűbbé válik az átállás az egyik szerről a másikra. A főtartályban csak tiszta víz van, és egy külön tartályban pedig a törzsoldat. Ezeket a rendszer a tartályon kívül, közvetlenül a kijuttatás előtt elegyíti a szükséges mennyiségben.

Starcz Tamás, ügyvezető, Starcz Kft.

1. Tapasztalataink alapján, amennyiben egy termelő hidas permetező beruházása mellet dönt, a következő szempontok alapján nézi végig a piacon lévő gépeket: mekkora a legnagyobb szabad hasmagasság, az ahhoz tartozó nyomtáv, illetve a legkisebb sortáv, amibe képes dolgozni. Ezek mellet fontos kritérium, hogy van-e lehetőség négy kerék kormányzásra, illetve GPS alapú automata vezérlésre.

permetezés

Ma már a GPS alapú automata vezérlés is alapkövetelmény – fotó: Starcz Kft.

Fontos, hogy megfelelő legyen a járószerkezet terepjáró képessége, dombos, homokos, illetve nedves, mély talaj esetén, van-e differenciálzár. Annak megfelelően, hogy a gép sík terepen vagy a dombságban fog dolgozni, előtérbe kerül az alvázszintezés, mint lehetőség.

Damman

Fontos, hogy megfelelő legyen a járószerkezet terepjáró képessége – fotó: Starcz Kft.

A permetezőt tekintve fontos a tartálytérfogat (tankolás-gyakoriság) és a szórókeret szélessége, hogy a vetőgépek munkaszélességéhez illeszkedjen. Fontos kérdés, hogy a precíziós gazdálkodásba mikén tud a gép bekapcsolódni, ezért fontos az automata szakaszolás, illetve a fúvókavezérlési szoftver. Sokaknak szempont a D-A-S dupla légrásegítős rendszer, amivel kizárólag DAMMANN Highlander gépcsalád rendelkezik.

A fent említett szempontok közül ez a permetezőcsalád mindnek eleget tud tenni, emellett közúton való közlekedéskor a gép nyomtávja mindösszesen 2,5 méter, míg a magassága 3,9. Ennek köszönhetően se útvonal-engedélyre se felvezetőre nincs szükség.

permetező

A DAMMANN Highlander permetezőknek se útvonal-engedélyre se felvezetőre nincs szükségük – fotó: Starcz Kft.

2. Az elmúlt időszakban megjelent a járószerkezetben az EcoDrive mód, aminek köszönhetően a motor mindig a gépnek szükséges teljesítményt szolgáltatja. A járószerkezet kapott egy a terepjárókhoz hasonló lejtmenet vezérlőt, illetve automata differenciál zárat.

Egyik nagy fejlődési irányzat a precíziós gazdálkodásban való aktív részvétel, amelyben a DAMMANN cég élen jár. Legyen szó osztott tartályos kivitelről, ívkompenzációs, valós idejű mért adatok alapján történő, vagy csak helyspecifikus kijuttatásról. A gép alkalmas SHAPE fájlok fogadására, illeszkedik Smart Farming rendszerbe. A keret precíz munkájáról 4 vagy akár 6 ultrahangszenzoros rendszer gondoskodik, amelyet kiegészít egy giroszkóp, amely a kanyarodást érzékelve vízszintben tartja a keretet.

Damman

A járószerkezetben megjelent az EcoDrive mód, aminek köszönhetően a motor mindig a gépnek szükséges teljesítményt szolgáltatja – fotó: Starcz Kft.

A DAMMANN gépek alapból ISOBUS kapcsolatra képesek, és ennek köszönhetően lehetőség van olyan terminál- antenna páros beépítésére, amely túlnyomó részt megtalálható gazdaságban, legyen az Müller, John Deere, Trimble vagy Ag Leader, ezzel is segítve a gépkezelőt. A fejlesztés egyértelműen a precíziós gazdálkodás minél jobb, pontosabb megoldásai felé mutat.

Nagy Márk, marketing igazgató, Szegána Kft.

1. A kérdés alapján egyértelmű, hogy a hasmagasság igen fontos szempont. A Caffini Striker önjáró permetező fix hasmagasságú változata max. 170 cm hasmagassággal rendelkezhet, míg a Levante változat hasmagassága 150-200 cm között hidraulikusan állítható, így a vonulás közúton biztonságosabb.

Ha már a vonulásnál tartunk a nyomtávolság állítása lehet egyszerű hidraulikus vagy menet közbeni automatikus. Utóbbi esetben a vonulás kis kompakt nyomtávval történhet, míg a vegyszeres kezelés során a széles nyomtáv jó stabilitást eredményez.

Caffini

A hasmagasság mellett a rugózás is fontos szempont – fotó: Szegána Kft.

Sokan nem tartják kellően fontos szempontnak a rugózást, de például egy hidropneumatikus felfüggesztés nem csak kíméli a permetező vázat, a tartályt és kényelmesebb a kezelőnek, hanem a keret stabilitását is javítja. Ez a rendszer minden Caffini Striker permetezőnél alapfelszereltség.

2. Az utóbbi időben a fejlesztés a Caffininál az automatikák, távdiagnosztika és a már említett hidraulikusan állítható hasmagasság irányába történt. Automatikákból akár fúvókánkénti szakaszolás, keretmagasságtartás, hozamtérkép szerinti kijuttatás, kormányzás, tartályfeltöltés, stb. kerülhet a megrendelés során beixelésre. További újdonság a körkamera, mely segíti a szűk helyeken való manőverezést, ezen extrát a személyautókból már ismerhetjük.

permetező

A Caffininál a fejlesztés az automatikák, a távdiagnosztika és a hidraulikusan állítható hasmagasság irányába történt – fotó: Szegána Kft.

Körkérdéssel minden héten jelentkezünk újabb aktuális témákkal. Figyeld az Agroinform híreit!

Az Agroinform.hu Piacterén több tízezer hirdetés között válogathatsz, a növényvédelem gépei között az önjáró permetezőgépeket is megtalálod. Ha pedig hirdetést adsz fel, ne feledd, hogy részt veszel legújabb nyereményjátékunkban!

A Fórum rovatban pedig a többi gazdával vitathatod meg kérdéseidet és tapasztalataidat rengeteg agrártémában.