A nyugati országok előttünk járnak, pl. Franciaországban, ahol a klíma még enyhébb és egyenletesebb, a drótféreg felszaporodása még súlyosabb probléma annak ellenére, hogy a tavaszi sorkezelő eljárások évek óta ott is használatosak.

drótféreg kártételdrótféreg

Drótféreg kártétel

Mi lehet a gond? Mi a megoldás?

Keressük meg a probléma gyökerét! A pattanóbogarak elnyújtott, több éves fejlődésmenetű rovarok. A talajlakó lárvák fejlődésének sebességét a körülmények pl. nedvesség, hőmérséklet, hőösszeg, jelentősen befolyásolják. Tetejében, különösen a zöldítések bevezetése óta, több faj, többféle fejlettségű drótférgének egyidejű jelenléte is előfordulhat, melyek eltérően reagálhatnak az egyes hatásokra, hatóanyagokra. Az integrált védekezés agrotechnikai lehetőségei gyérek. Nincs szántás, nincs fekete tarló. A vetésforgó sokfelé csak vetésváltásra korlátozódik.

Az eddig sikeres kémiai védekezési lehetőségeink a tartós hatású talajfertőtlenítő és csávázó hatóanyagok kivonásával elfogytak. Marad a tavaszi vetéskori sorkezelés és/vagy az imágó elleni védekezés?

Mi nem így gondoljuk.

A jelenséget több tényező együttes vagy változó jelenléte okozza, így a védelmi stratégiának is több elemből kell összeállnia.

drótféreg évente kétszer, tavasszal és ősszel jön fel a talajfelszín közelébe, hogy táplálkozzon. Az enyhe őszi idő nemcsak a kártevőnek teremt megfelelő viszonyokat, de egyúttal technológiai ablakot nyit a védekezésre. Ezt mindenképp ki kell használni a kártevő gyérítésére! A védekezést a kalászos vetőmagok csávázásával a SIGNAL 300 ES készítmény bevetésével tudjuk elvégezni.

A pattanóbogarak hosszú életciklusú rovarok
A lárva akár 3-5 évet is tölthet a talajban

pattanóbogár életciklusa

A Signal hatóanyaga a cipermetrin, taglózó hatású neurotoxin. Talajban használva a permetezéskor tapasztaltnál sokkal hosszabb, több hétig tartó hatású. Ennek oka, hogy a talajban sokkal egyenletesebb körülmények veszik körül a hatóanyagot és nincs degradáló UV sugárzás. Erős repellens és gázosodó tulajdonságánál fogva védő burkot képez a vetőmag köré, amit 4 cm-es vetésmélységet tartva tudunk maximálisan kihasználni. A Signal a drótféreg mellett a gabonafutrinka csócsároló lárváját is hatékonyan irtja.

Előnyös, emulziós formulációja nagy segítség a gombaölőszeres csávázó készítmények vetőmagra juttatásában is, hiszen igen jól fed és könnyen keverhető más készítményekkel.

rovarcsapda

Poharas csapda imágók szignalizációjára

Ne feledjük, a csávázás egy felszíni permetezéshez vagy sorkezeléshez képest olcsó és kényelmes megoldás.

Kérjük, használják a Signal-t, keressék kereskedőinknél önmagában vagy technológiai csomagban, mely a Signal mellett professzionális Rancona iMix gombaölő csávázószerünket, és tetvek, kabócák ellen a Cyperkill Max rovarölő permetezőszerünket tartalmazza. Csomagunk 10 tonna vetőmagra használható fel.

Kérdésük esetén kérjük hívjanak, keressenek bennünket bátran.

Az UPL szakértő csapata nevében, Vados Csaba

pattanóbogár

AGRIOTES  Ustulatus, Lineatus, Obscurus, Sputator