A kutatók megállapították, hogy bizonyos esetekben a hangyák nemcsak helyettesíthetik a növényvédő szereket a növényvédelemben, de még a kereskedelmi forgalomban kapható növényvédő szereknél is hatékonyabb védelmet nyújthatnak a kártevők ellen.

Egy több brazíliai intézményhez kötődő kutatócsoport egy spanyol és egy amerikai kollégával együttműködve olyan bizonyítékokat talált, amelyek arra utalnak, hogy a hangyák természetes növényvédő szerként használhatók a legkülönbözőbb növények esetében.

A kínai citrustermesztők évszázadok óta használják a hangyákat

A Phys.org szerint a hangyák használata a kártevők elleni védekezésre hosszú múltra tekint vissza. A kínai citrustermesztők évszázadok óta használnak hangyákat a gyümölcsfák kártevőinek megfékezésére. Az új kutatás során arra voltak kíváncsiak, hogy más kutatók milyen eredményekre jutottak a hangyák természetes növényvédelemben történő alkalmazásában. Összesen 52 cikket találtak e témában, amelyek 17 különböző növényfajtára vonatkoztak.

A legtöbb tanulmány a hangyák magas szintű kártevőirtását eredményező felfedezésekhez vezetett. Egyes esetekben a hangyák még a kereskedelmi forgalomban kapható növényvédő szereknél is jobban teljesítettek.

A legjobb eredmények részlegesen árnyékban termesztett növényeknél érhetőek el, ugyanakkor a mézharmatot termelő növényeknél voltak a legkevésbé hatékonyak. Az ilyen növényeknél a hangyák hajlamosak voltak a rovarokról, például a levéltetvekről még gondoskodni is, hogy hozzájussanak az édes folyadékhoz.

hangya

A hangyák kártevők elleni védekezésben való felhasználása fenntartható és olcsó módszernek tűnik – fotó: Pixabay

A kutatók azzal a következtetéssel zárják a tanulmányt, hogy a hangyák kártevők elleni védekezésben való felhasználása fenntartható és olcsó módszernek tűnik mind a nagy, mind a kis gazdaságokban.

Forrás: www.futurefarming.com