A herceghalmi központú vállalat a termeléshez szükséges szolgáltatásokkal az agrárium teljes vertikumában jelen kíván lenni. A tervek szerint mezőgazdasági inputanyagok nagykereskedelmével és terményfelvásárlással foglalkozik majd.

Az új integrátor számára a piackutatások és egyeztetések egyértelművé tették azt, hogy a magyar mezőgazdaság kis- és középméretű gazdálkodói is nyitottak egy gondosan felépített, minden fél számára előnyös, perspektívát nyújtó közös gondolkodásra, illetve annak eredményeképp egy stabil, kiszámítható és támogató agrárhálózatba való bekapcsolódásra – közölték.

Mezőgazdasági termelés

Mezőgazdasági termékek nagykereskedelmével foglalkozó integrátori cég alakult - Fotó: pixabay.com

Idén őszre 100 ezer, jövő tavaszra 300 ezer, jövő őszre pedig 500-700 ezer hektár nagyságú termőföldet vonna be az integrációba, ez a hazai termőföld mintegy 15 százalékát jelenti.

Az integráció létrejöttét követően mintegy 900 ezer-1 millió tonna gabona felvásárlását célozták meg.

Az AgroLink Zrt. széles skálán kínál szolgáltatásokat a termelőknek: a vetőmag, a műtrágya, a növényvédőszer biztosításán és a termények felvásárlásán túl közvetítőként lép fel a termelők és szolgáltatók között az egyes mezőgazdasági hitelkonstrukciók és biztosítási lehetőségek területén, a korszerű termelés fenntartásához pedig mezőgazdasági gépek lízingjében is közreműködik. Ezenfelül biztosítja a termeléshez szükséges tudástranszfert is.

Az országos szintű agrárintegráció szakmai-gazdasági és jogi alapját, a tulajdonosként is megjelenő Talentis Agro Zrt., a Mészáros Csoport agrár szektorának kulcsvállalata adja, amely mára a legnagyobb növénytermesztési ágazattal rendelkezik Magyarországon.

Az alapítók a teljes vertikum biztosításának egyik kulcsát abban látja a menedzsment, hogy a Mészáros Csoport érdekeltségébe tartozó egyéb mezőgazdasági és élelmiszeripari cégek garanciát nyújtanak az AgroLinkhez csatlakozó termelők számára a biztos felvevőpiacot illetően, hozzáférést biztosítva ezzel a feldolgozóüzemekhez, például az OPUS-csoporthoz tartozó Viresol és Kall Ingredients-hez is. Magyarország egyik legtőkeerősebb vállalatcsoportja pedig biztonságot nyújt számukra a folyamatos, kiszámítható gazdálkodáshoz.