Ha öntözünk, nagyon fontos az is, milyen vízzel tesszük!
Napjainkban jövedelmező árutermesztés a zöldségágazatban csak öntözött körülmények között képzelhető el. Ennek ellenére még mindig jelentős azoknak a üzemeknek a száma, amelyek öntözetlen területeken próbálnak gazdálkodni.

A repcefénybogár ellen már nem elég hatásos a megszokott védekezés!
A repcefénybogár elleni védekezés több évtizede közkedvelt alapkészítményei a piretroid hatóanyagcsoportba tartozó taglózó hatású termékek. A hosszú távú és egyoldalú szerhasználatnak köszönhetően mára rezisztencia alakult ki a repcefénybogár esetében is. Mutatunk egy jó megoldást a repcefénybogár ellen, amivel kivédhető a kártétele.

Hogyan gazdagíthatjuk a sertések környezetét, és egyáltalán miért is van erre szükség?
A sertések természetükből fakadóan kíváncsi és szociális állatok, szeretik felfedezni az őket körülvevő világot. Az ingergazdag környezet jelentősen befolyásolhatja a sertéstartás termelékenységét.

sertés

A környezetgazdagítás segítségével csökkenthető a sertések egymás iránti agresszivitása – fotó: Shutterstock

Metsszünk profi módon – a metszés és a nyesedékkezelés gépei
Milyen metszési és nyesedékkezelési gépeket, technológiákat válasszunk? Milyen módon befolyásolja az ültetvény fajtája, tulajdonságai a gép- és eszközválasztást?

Új rekordot ért el az Agroinform.hu
Magyarország mezőgazdasági portálja új látogatottsági rekordot ért el, hétfőn több mint 73 ezer egyedi látogató járt az Agroinform.hu weboldalon.

A megfelelő trágyázási stratégia kiválasztása mindig kihívást jelent – őszi búzánál is
Napjainkban a búzát takarmány-, liszt-, keményítő- és bioetanolgyártás céljából egyaránt termesztjük. A különböző felhasználási célú fajták minőségi paraméterei eltérőek. Annak érdekében, hogy ezeket a megkövetelt paramétereket elérjük, kiemelt figyelmet kell fordítanunk a nitrogén-fejtrágyázások időzítésére és mennyiségére. Nagy segítség lehet egy pontos, táblára és fajtára szabott műtrágyázási javaslat.

Juhászok, figyelem! Nem áll le az élőállat-szállítás
Az Operatív Törzs megadta az engedélyt az élőállat- és élelmiszer-szállítások folyamatos végzésére. A hazatérő sofőrök szigorú feltételek betartásával felmentést kaphatnak a két hét karantén alól.

juh

Szigorúbb feltételek mellett, de biztosítva lesz az élőállat-szállítás – fotó Pixabay

Rekordmagas összegű kárenyhítő juttatás a termelőknek
A Magyar Államkincstár március 31-ig mintegy 14 milliárd forint kárenyhítő juttatást fog kifizetni annak a 6.855 károsult termelőnek, akik a 2019. kárenyhítési évben jelentős mezőgazdasági károkat szenvedtek.

Koronavírus hatásai az agráriumban – Minden hír egy helyen, FRISSÍTVE!
Az Agroinform.hu portál egy cikkbe gyűjti a koronavírus-intézkedések mezőgazdaságra vonatkozó híreit. CIKKÜNKET FOLYAMATOSAN FRISSÍTJÜK!

Talajlakó kártevők elleni védekezés a neonikotinoidok kivonása után
A drótférgek tömeges megjelenése a szakemberek számára nem volt meglepő, előre lehetett számolni a kártétel növekedésével. A neonikotinoid hatóanyagok kivonásával ugyanez a drótféreg-felszaporodás történt Nyugat-Európában is 2008 után. Emellett az ország egyes részein, egyes kukoricatáblákon jelentős volt a kukoricabogár kártétele is.

Padlón a forint, már 360 egy euró
Történelmi mélypontra gyengült a forint az euróhoz és a dollárhoz képest csütörtökön a nemzetközi bankközi devizapiacon: egy euróért több mint 360 forintot, egy dollárért pedig már majdnem 332 forintot kellett adni.

pénz

Az elmúlt két napban rohamosan esett a forint árfolyama – fotó: Pixabay

Itthon is pusztít a burgonya rettegett betegsége
A burgonya baktériumos hervadását és barna gumórothadását okozó Ralstonia solanacearum ellen nincs termelői védekezési lehetőség.

Csökkentsük a járvány okozta bizonytalanságot!
Nem elég, hogy elkezdődött a kárszezon, látva a lefagyott kajszibarack-ültetvényeket, további extrém kihívást jelent a koronavírus terjedésével növekvő gazdasági bizonytalanság. Talán Ön is felteszi a kérdést, hogy megjön-e a vetőmag, marad-e még növényvédő szer, és egyáltalán milyen piaci viszonyok alakulnak ki a betakarítási időszakra.

Most különösen figyelni kell a repcevetésekre
A tavaszi időjárás hektikussága miatt fokozottan figyelniük kell az őszikáposztarepce-termesztőknek. A felmelegedő időjárás előcsalogatta a kártevők első képviselőit, azonban az éjszakai mínuszok és az ország egyes részein megjelenő csapadék miatt számuk visszaesett.

repce

A barna foltokat okozó fóma a káposztarepcén – fotó: NAK

Egy újabb cég ajánlotta fel segítségét a termelőknek
Az RWA Magyarország Kft. kedvezményes konstrukciókkal segíti a termelőket ebben a nehéz időszakban.

Újra Agroinform Híradó! – Nézzük együtt OTTHONRÓL! – VIDEÓ!
A határban folyik a munka... de milyen hatással van a koronavírus az agráriumra?! – Tarts velünk Te is!

Sertésből kevesebbet, baromfiból többet vágtak a magyar vágóhidak 2019-ben
Mintegy 2 százalékkal kevesebb sertést és közel 2 százalékkal több baromfit vágtak a magyar vágóhidakon tavaly az előző évhez képest, míg a szarvasmarhavágás gyakorlatilag azonos szinten maradt.

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.