Hogyan mentsük meg a burgonyát?
A 2018-at megelőző 15 évben megtriplázódott a burgonya ára Magyarországon, ráadásul évről évre kevesebb burgonya is terem itthon. 2019-ben már áprilisra elfogyott a hazai termés a boltokból, és import áru adja a dráguló kínálatot.

Biorepcesiker és plusz egy tonna fekete arany!
Repcebetakarító körúton jártunk az ország négy különböző tájegységén, Békéscsabán, Baktalórántházán, Dunaújvárosban és Nagyszentjánoson. A repce számára kedvezőtlen évjárat ellenére az RAGT hibridek szépen teljesítettek – az országjáró körúton pedig valódi kuriózummal is találkoztunk.

Augusztus végéig pályázhatnak a méhészek a méhegészségügyi támogatásra
Azon méhészek számára, akik 2018. november 15. napján a Tenyészet Információs Rendszerben (TIR) nyilvántartott méhállománnyal rendelkeztek, vissza nem térítendő mezőgazdasági csekély összegű támogatás nyújtható.

Mit tehetünk a biztosabb repcekelésért?
A káposztalégy kártétele lényegesen csökkenthető, enyhíthető a korai repcebolha-kártétel, illetve a lárvafertőzés visszaszorítható a LUMIPOSA használatával.

A RAPOOL garanciát vállal a repce kelésére!
Vásároljon RAPOOL repcevetőmagot, és kössön ingyenes biztosítást repcéje kelésére! A RAPOOL Hungária Kft. nemcsak kiváló minőségű vetőmagot kínál, de garantálja a repce kelését is, és annak elégtelen keléséből adódó kiművelése esetén a vásárolt vetőmag számlával igazolt értékének erejéig kártérítést nyújt Önnek, amennyiben erre szerződést köt vele.

repce

fotó: RAPOOL Hungária Kft.

Az idei almatermés az átlagosnál 25 százalékkal lesz kevesebb
Az előzetes termésbecslések alapján idén mintegy 450 ezer tonna almatermés várható Magyarországon, ami 25 százalékkal elmarad az átlagtól. Jó hír viszont, hogy a nagy vetélytárs, Lengyelország is gyenge termésre számít.

Csúcstermés őszi árpából
A kisebb területen vetett őszikalászos-fajok között a SAATEN-UNION fajtái már évek óta meghatározó, számos esetben piacvezető pozícióval rendelkeznek. A SAATEN-UNION hagyományosan erős ősziárpa-portfóliója mind a kétsoros, mind a többsoros szegmensben rendszeresen bővül.

Növényvédelmi előrejelzés: Jön a hőség és az aszály és annak a következményei
Jön a nyaralók nyara, a szikrázó napsütés, a meleg. Élvezik ezt a nyaralók, élvezik a melegigényes növényeink, de nem sokáig, mert a talaj vízkészlete egyre gyorsabban fogy, s a szárazság fenyeget. Az Agroinform.hu 2019. évi 30. heti növényvédelmi előrejelzése.

napraforgó

A napraforgóra a teljes virágzás a jellemző – fotó: MTI/Varga György

11 éve a legmagasabb növekedést érte el a lízingpiac az első félévben
Az idén az első hat hónapban a Magyar Lízingszövetség tagvállalatainál a finanszírozott összeg 375 milliárd forintra rúgott, ami 14 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest, és 2008 óta a legmagasabb féléves érték. Egyben azt is jelenti, hogy napi átlagban – a hétvégékkel együtt – 2,1 milliárd forintot helyeztek ki a lízingcégek.

Még több esélyed van nyerni – és nyírni!
HIRDESS, NYERJ, NYÍRJ! Meghosszabbítottuk a határidőt, így még nagyobb eséllyel szállhatsz versenybe az MTD Smart fűnyírótraktorért!

Hogyan és miért éri meg a hibridkalászosok termesztése?
A magas genetikai értékű, kiváló minőségű vetőmag és a javaslatok szerint, konzekvensen kivitelezett termelés, azaz a technológiai fegyelem együttesen hatékony kulcsa a változó környezeti feltételek ellenére is stabil, nagy hozamoknak és a magas profitnak.

növény

Minden SAATEN-UNION-búzahibridre jellemző a nagy hozam és a kiváló alkalmazkodóképesség – fotó: SAATEN-UNION Hungária Kft.

Búzafajták, amelyekben megbízhatnak a termelők
A szélsőségesen változó időjárási és piaci körülmények olyan búzafajtákat igényelnek, amelyek nagyobb termőképesség, jobb stressztűrés és magasabb szintű betegség-ellenállóság mellett tudják biztosítani az élelmiszer- és a takarmánycélú alapanyagot.

Heves viták várhatók az Európai Parlamentben az agráriumról
Változások és heves viták várhatók az Európai Parlamentben az agrárium területén – jelentette ki Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen, A közös agrárpolitika jelene és jövője című kerekasztal-beszélgetésen.

Rengeteg károsító és egyre kevesebb növényvédő szer – segítség kertészeknek
A kertészetekben megjelenő kórokozók és kártevők elleni sikeres fellépéshez speciális ismeretekre, valamint egyszerre hatékony és a fogyasztókra veszélytelen hatóanyagokra van szükség.

zöldségek

fotó: Nufarm Hungária Kft.

Mindenki Bálint gazdája 100 éves – gratulálunk!
Július 28-án lesz százéves Bálint György, népszerű nevén Bálint gazda Prima Primissima-díjas kertészmérnök, újságíró, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa, volt országgyűlési képviselő. Az MTVA Sajtóadatbankjának portréja.

Vigyázzunk az ernyősvirágzatú növényekkel!
A hazánkban gyakori vadon termő ernyősök közül a vadmurok, a pasztinák, a közönséges medvetalp, az erdei turbolya és az erdei angyalgyökér, míg a termesztettek közül a zeller, a petrezselyem, a sárgarépa és az édeskömény többszöri érintése is okozhat bőrgyulladást. A növények sejtnedve a bőrfelületre kerülve égési sérülésre emlékeztető hólyagosodást idézhet elő, ezért az arra érzékenyek esetében nem árt a fokozott elővigyázatosság!

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.