Három dolog segíthet az aszály hatásainak kivédésében
Már hagyományosan Dalmandon és Nádudvaron tartotta meg a KITE Zrt. a fajtabemutatóját. Nyár vége lévén most az őszi betakarítású növényekről esett szó. De ahogy megszokhattuk, nem csak a növényállományokat láthattuk a szántóföldön, hanem a technológiai hátteret is megismerhettük.

Talajaink százszor gyorsabban vesznek el, mint amilyen ütemben újratermelődnének!
A talajok rossz állapota már a növénytermesztés jövőjét veszélyezteti! Ezt nem művelhetjük tovább a termőfölddel!

Érdemes deszikkálni? És ha igen, hogyan tegyük?
Minden évben felmerül a kérdés: kell-e deszikkálnom az állományom? Cikkünkben érveket sorakoztatunk fel az állományszárítás mellett, elmondjuk, mire érdemes figyelni, és mik a technológiai követelményei az eljárásnak. Ezek alapján minden növénytermesztő eldöntheti, belevág-e.

gép

Az állományszárítás tervezhetőbbé teszi a betakarítást és csökkenti a szárítási költségeket – fotó: Agroinform.hu

Hogyan termesszek olyan kalászost, amelyre van kereslet a piacon?
Javító vagy prémium búza, malmi vagy takarmánybúza, kései vetésekhez járóbúza, az egyre kelendőbb durumbúza, speciális piacra őszi rozs vagy hibridárpa? Minden tényezőt gazdaságszinten mérlegelve határozzuk meg céljainkat, és válasszunk kalászosfajtát és technológiát!

10 milliárd: Már a nyáron átléptük az álomhatárt!
Újabb bizonyítékokat szereztünk, hogy a magyar gazdálkodók egyre bátrabban használják a netet! Piacterünk forgalma már augusztusban elérte a 10 milliárd forintot – és ez még csak nem is az első Agroinform-rekord az idén. De honnan lehet tudni, valójában mekkora értékben cserélnek gazdát termékek nálunk?

Kivonná a piacról a szintetikus kártevőirtókat 2035-ig egy EU-s polgári kezdeményezés
Az Európai Bizottság nyilvántartásba vette az indítványt, viszont még egymillió támogató aláírás összegyűjtésére van szükség ahhoz, hogy a Bizottság dönthessen a kezdeményezés elfogadásáról.

gép

A beterjesztők ambiciózusabb klímapolitika és fenntartható mezőgazdaság bevezetését szorgalmazzák – fotó: Agroinform.hu

A Bayer AG eladja az állategészségügyi részlegét
A német Bayer AG augusztus végén bejelentette, hogy a közeli jövőben 7,6 milliárd dollárért eladja az Elanco Animal Health amerikai vállalat részére a cég állategészségi üzletágát, amely 2018-ban 1,8 milliárd dolláros forgalmat bonyolított.

A magyar gazdálkodók a jövőben könnyebben férhetnek hozzá a digitális tudáshoz
A digitális, vagy smart technológia alkalmazásához – amely egy eszköz a magasabb jövedelmezőség, a gazdaságosabb és a kímélőbb mezőgazdasági termelés eléréséhez – komoly tudás szükséges. Ennek összegyűjtése és a gazdálkodóknak átadása fontos feladata és célja a szaktárcának – fogalmazott Bábolnán, a Smart Farm konferencián Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára.

A cirok a szarvasmarha-takarmányozásban: hogyan etessük?
A cirok kiváló szárazságtűrő és regenerálódóképességgel bír, gyengébb talajadottságú területeken is termeszthető, és a betegségekkel, rovarkártevőkkel szemben is ellenálló.

cirok

A betegségekkel, rovarkártevőkkel szemben is ellenálló.

Növényvédelmi előrejelzés: Rengeteg az őszi károsító!
Nincsenek őszi károsítók, legalábbis ilyen kategóriát nem különítenek el, de tudjuk, hogy a párás, harmatos reggelek, az enyhe nappalok és hűvös éjszakák, a magas relatív páratartalom több kórokozónak kedveznek.

Teljesen betiltják a glifozátot a németek!
2020-tól csökkenti a glifozátot tartalmazó herbicidek használatát a német kormány, 2024 elejétől kezdődően pedig tilos glifozátot használni Németországban – írja a Reuters a német Környezetvédelmi Minisztérium közlése alapján.

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.