Az acs.org egy különleges és a gyakorlatban hasznosítható felfedezésről számolt be. Ismeretes, hogy a növényevő rovarok nagy károkat okoznak a házikertekben is, ahol a növényvédő szerekre csak korlátozott mértékben lehet támaszkodni.

Katicabogár levéltetűre vdászik

Katicabogár levéltetűre vadászik – fotó: Pixabay

Az USDA által is támogatott Amerikai Kémiai Társaság (ACS) kutatói felfedezték, és kísérletekkel bizonyították, hogy a kártevők természetes ellenségei és parazitái (pl. a levéltetveket pusztító katicabogarak) speciális illatanyagot bocsátanak ki, amelyet a kártevők észlelnek, és amely a megtámadás előtt is riasztó hatást fejt ki rájuk. Az illattól „elbátortalanodva” a célzott rovarok egy része eleve más eleséget keres. Ezt kihasználva, a növényvédők a rovarölő szerek helyett  a „félelem illatának” palackozását és a megvédendő növények körzetében való terjesztését javasolják, ami önmagában is elegendő lehet a nagyobb kártétel kivédésére, illetve a kártevők gyérítésére. Ezzel egyben elejét lehet venni a kártevők növényvédő szerekkel szembeni rezisztenssé válásának is.


Ismeretes, hogy a rovarok egy része fejlett szaglóérzékkel rendelkeznek, ami megmutatkozik az ellentétes nemű fajtársaik és a táplálékuk megtalálásában. A kutatók a felfedezés eredményeiről részletes beszámolót tartottak az ACS augusztus 22-26. között rendezett ülésén. Megállapították, hogy a felfedezés jelentősen hozzájárulhat a környezetbarát növényvédelem szélesebb körű alkalmazásához, és a paraziták illatanyagának terjesztése a kártevők szaporodására is fékező hatást gyakorol.

A fenti ismeretek birtokában az ACS megkezdte a katicabogarak illatanyagának begyűjtését és a levéltetvek elriasztásában való tesztelését.