Óriási károkat okozhat a kertben a napégés – megelőzhető-e?
Éghajlatunkra nemcsak a szélsőséges hőmérsékleti értékek, de a téli és a nyári hónapok között a fényviszonyokban jelentkező nagy különbség is jellemző. A fajták helyes megválasztásával tehetjük az első sikeres lépéseket.

További tagokkal bővült az új hibridgeneráció: változó körülmények közt is növekvő jövedelmezőség (PR-cikk)
A technológiai és a klímaváltozás hatásainak ellensúlyozására bevezetett hibridjeink számát idén tovább növeltük annak érdekében, hogy az ország egész területére rendelkezésre álljanak a jövedelmező termesztésre a változó körülmények ellenére alkalmas repcék.

Ez a nyár a mezőgazdasági pályázatoké! A legfontosabb határidők egy helyen!
Fejlesztési lehetőségek több területen: kertészet, ültetvénytelepítés, élelmiszeripar, precíziós gazdálkodás, terménytároló, mezőgazdasági kisüzemek, állattartó telepek.

aratás

Szántóföld: a precíziós gazdálkodás és a terménytárolás is reflektorfénybe került – fotó: Agroinform.hu/Gáspár Elizabet

Így tartsd távol a poloskákat az otthonodtól!
Minden változik, de egyben biztos lehetsz. Idén is lesz poloskainvázió.

Martonvásári búzák: Extrém bőtermő – és javító-javító minőségű újdonságok! – Videó (PR-cikk)
A Marton Genetics nemesítőház búza-fajtabemutatóján a bőtermő Mv Kondásra és a nagyon magas beltartalmi értékekre, ugyanakkor nagy termésmennyiségre képes Mv Felleg búzafajtákra több ezer szakmai látogató volt kíváncsi.

Európai tudás magyar nyelven, gyakorlati bemutatókkal fűszerezve – jelentkezz most!
Elhozzuk a magyar gazdák számára az Európai Precíziós Gazdálkodási Konferencia tudásanyagát, sőt még jóval többet!

traktor

4 állomás előadásokkal, magyar nyelvű szakmai vezetéssel – fotó: Agroinform.hu/Gáspár Elizabet

15 éves a Timac AGRO – Teslát nyerhetsz tőlük! (PR-cikk)
Idén a Timac AGRO teszi az ajándékot a fa alá. 15 éve a mezőgazdaság szolgálatában.

Tudtad? Kiváló búzához NPK alaptrágya is kell! Mutatjuk, miért! (PR-cikk)
A korszerű búzafajtákban és hibridekben rejlő terméspotenciált csak megfelelő termesztéstechnológiával lehet kihozni. Az intenzív termesztési körülmények alapja a megfelelő tápanyag-utánpótlás. Amennyiben magas hozamot és jövedelmezőséget szeretnénk elérni, akkor jól megtervezett NPK alaptrágyázásra és megfelelő időben, illetve adagokban tavaszi fejtrágyázásra van szükségünk.

Miért sárgul a paprika és a paradicsom levele?
Mindenekelőtt érdemes a tüneteket tisztázni, pontosítani! Hol sárgulnak a levelek? Hogyan sárgul a levél? Kevés a talajban az adott tápelem?

levelek

Az alsó levelek sárgulása nitrogénhiányra vezethető vissza – fotó: Dr. Terbe István

Higgy a szemednek! Kalászos kísérletek a Natur Agro termékeivel – Videó (PR-cikk)
A MATE Szeged Öthalmi Kísérleti állomás és a Natur Agro Hungária K+F szántóföldi kísérletekkel foglalkozó csapatának szakembereivel a kalászos kísérleti parcellákra látogattunk.

Rengeteg múlik a gyökérzöldségfélék tápanyagellátásán
Nagyon nehéz annak, aki egységes tápanyagellátási gyakorlatot keres a gyökérzöldségfélék esetében. Még a termesztésükkel foglalkozó néhány nagyüzem is eltérő számítások alapján határozza meg a trágyaszükségletet. A gyökérzöldségfélék esetében nagyon hasznos lenne egy egységes tápanyagellátási gyakorlat.

Így költsd el a 7 százalékot a precíziós pályázatban! (PR-cikk)
Közeleg a precíziós pályázat beadási határideje: gépek, szoftverek és az adatkezeléshez szükséges rendszerek finanszírozhatók! Kérj ajánlatot attól, aki benne van a sűrűjében! Az AgroVIR Kft. képviselőjét, Okner Pétert kérdeztük: hogyan lehet és érdemes megfelelni a pályázat feltételeinek?

Fordulat várható a biogazdálkodásban: küszöbön az új rendelet
Hazánkban az elmúlt tíz évben mintegy 70 százalékkal, csaknem 100 ezer hektárra nőtt az ökológiai szántóföldi területméret. A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) munkacsoportja szerint a következő tíz évben komoly mértékű további emelkedés várható ezen a területen.

gabona

Az elmúlt évtized hazánkban is nagy előrelépést hozott: az ökológiai területek a támogatásoknak is köszönhetően megduplázódtak – fotó: Pixabay

Kertészeti pályázatok: kettő már nyitva, most jön a harmadik!
Ötvenmilliárd forintos keretösszeggel újabb pályázatot hirdettek kisebb kertészeti üzemek technológiai megújítására.

Szép a napraforgód? Válassz hatékony gombaölőt, hogy így is maradjon! (PR-cikk)
Június hónap időjárása kedvezően alakult a napraforgó fejlődése szempontjából, a napraforgó-állományok intenzíven növekedtek, a hónap közepén a sorok záródtak, megjelent a virágzat.

Most csapj le a parlagfűre! Így védekezhetsz az utált gyom ellen
A gabona- és repcetarlók rendbetétele fontos növénytermesztési és -védelmi technológiai feladat, és egyben a parlagfű-mentesítés, valamint az évelő gyomnövények elleni védekezés fontos alapeleme.

gép

A hatékony tarlókezelés a mechanikai és növényvédő szeres védekezés megfelelő ötvözete – fotó: Amazonen Werke

Vissza nem térítendő állami támogatás automata mintavevő, NIR elemző, nedvességmérő, gabonaszellőztető és laborműszerekre! (PR-cikk)
Figyelem! Vissza nem térítendő állami támogatás terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére!

Növényvédelmi előrejelzés: Csökken a fertőzési nyomás, de azért ennyire nem egyszerű a helyzet
A címet olvasva arra gondolhatunk, hogy alig akad növényvédelmi tennivaló, vagyis minden szép, minden jó. Sajnos nem ennyire biztató a helyzet, maga az időjárás is elég gondot okoz. Az Agroinform.hu 2021. évi 27. heti növényvédelmi előrejelzése.

Kiugró terméshozam, magasabb olajtartalom – ezt tudja repcében a ProNutiva (PR-cikk)
A UPL Hungary Kft. a Mezőfalvai Mezőgazdasági Zrt. területén tartotta meg repce szakmai fórumát 2021. június 16-án. Az érdeklődők a ProNutiva programot a UPL biostimulátor termékeivel, illetve egy alaptechnológiai sorral kezelt állomány összehasonlításán keresztül ismerhették meg.

200 milliárd forintos pályázati lehetőség vállalkozások számára
A mikro-, kis- és középvállalkozások termelékenységének javítására 200 milliárd forint keretösszegű pályázat indul, a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) plusz forrásaira – Budapest kivételével – Magyarország egész területéről pályázhatnak a cégek.

pénz

Érdemes ellenőrizni, hogy igénybe tudja-e venni a támogatások valamelyikét – forrás: Shutterstock

Ütős válasz a klímaváltozásra: prémium kalászos- és repcevetőmagok (PR-cikk)
Az RWA meggyőződése szerint a mezőgazdaságban jelen lévő változásoknak és kihívásoknak csak a kiemelkedő szakmai innovációk folyamatos alkalmazásával lehet igazán jól megfelelni. Ilyen kihívások egyike a változó klíma.

Magyar kutatók eredményei alapján tehető biztonságossá a gombatermesztés (PR-cikk)
Az élelmiszer-biztonsági előírásoknak megfelelően mikotoxinmentesen folyhat az étkezési gombák termesztése a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szakmai vezetésével zárult kutatás-fejlesztési projekt eredményeinek köszönhetően.

Európai precíziós csúcs Magyarországon – interjú a főszervezővel
Dr. Milics Gábor, a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület (MPGE) elnöke sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy 26 ország 116 előadójának részvételével 2021. július 19-22. között Budapesten rendezik meg a 13. Európai Precíziós Gazdálkodási Konferenciát.

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.