Az UV fény – úgynevezett kék rovarölőket alkotva – rabul ejti a rovarokat – írja a hortidaily.com. Ezt a jelenséget használja ki egy speciális UV-lámpa, amely egy tálca vizet világít meg. A vízről visszaverődő fény ellenállhatatlanul vonzza az éjszakai kártevőket, a víz pedig csapda számukra.

Néhány évvel ezelőtt egy holland virágtermesztő is ezekkel a lámpákkal próbált védekezni a rovarkártevők ellen: a termesztőtelepét váratlanul megfertőzte a szegfű sodrómoly. A termesztő 12 db vízcsapdával ellátott UV-lámpát akasztott fel az 1,3 hektáros üvegháza különböző pontjain. A módszer annyira sikeres volt, hogy azóta – kémiai rovarölő szerek alkalmazása nélkül is – kártevőmentesíteni tudja a termesztőterületet. A csapdákban sokféle, rettegett kártevővel találkozik, a virágokon viszont egyáltalán nem.

Éjszakai rovarok

Az éjszakai rovarokat vonzza az UV-lámpák kék fénye – Fotó: pixabay.com

A lámpák szürkületkor kezdenek el világítani, és az éjszaka folyamán az UV-lámpák alá helyezett és a lámpafényt visszatükröző vizes csapdák tele vannak elhullott rovarokkal. Tapasztalatok szerint, ha a vizes csapdába egy kevés szappant vagy mosószert kevernek, növeli a csapda hatékonyságát.

A fentiek alapján, az UV-csapdák széles körű alkalmazása, több növényfaj esetében jelentősen visszafoghatja a kémiai rovarölő szerek alkalmazását.