Mit hoz a gazdák életébe az Európai Unió zöld fordulata? Kell aggódni?
Az Európai Unió (EU) egyre komolyabban elköteleződik a környezet védelme mellett, 2023-tól a mezőgazdaságban is a fenntarthatóságon lesz a hangsúly. Ennek azonban nem minden gazda örül. A K&H Agrárklubon a zöld fordulathoz szükséges finanszírozást mutatták be a szakemberek.

Magyar innováció a gabonatárolásban: végre nyugodtan aludhat a gazda (PR-cikk)
Egyre nagyobb kihívás a gabonatárolás, hiszen a gabona állagromlását előidéző kártevők terjedésének kedvez a klímaváltozás. A szokásos módszerek hatékonysága drasztikusan lecsökkent. Gyakorlatban is működőképes megoldást a PestiSi elnevezésű magyar innováció kínál.

Módosultak az átmeneti támogatások maximális összegei
Változás lépett életbe a rendelet állami vagyonnal kapcsolatos bevételek és kiadások fejezetében.

növény

Módosult az átmeneti támogatások maximális összege – fotó: 123rf.com

Szélsőséges időjárásban is stabilan magas repcehozam? Igen, lehetséges! (PR-cikk)
DYNAMIC – Átlagon felüli hozamú és magas olajtartalmú, szárazságtűrő, jó állóképességű hibrid.

Az aratással nincs vége a munkának – A tarlóápolás fontosságáról
Országszerte zajlik az aratás. A talajok ápolására ilyenkor is figyelmet kell fordítani, mivel a megfelelő tarlóápolás már meg tudja határozni a következő évi termést.

Robotpilóta, GPS-es sorvezető, meteorológiaállomás 40-70%-os állami támogatással! (PR-cikk)
Hamarosan indul a „Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása” nevű VP2-4.1.8-21 kódszámú pályázat! A pályázat keretében új és 10 évnél nem régebbi traktorokhoz robotpilóta-rendszert, GPS-es sorvezetőt és ezeken kívül meteorológiaállomást is lehet vásárolni 40-70%-os állami támogatással!

Védd meg a diót! Újabb fegyver a dióburok-fúrólégy pusztítása ellen
A diókultúrákban évről évre egyre félelmetesebb károkat okoz a nyugati dióburok-fúrólégy és az almamoly. Újabb rovarölő segíti a hatékony védekezést.

dió

A nyugati dióburok-fúrólégy kártétele következtében a dió héja megbarnul-megfeketedik, nyálkássá válik – fotó: Agroinform.hu

Főszerepben a grillszezon: mutatjuk, mi az idei trend! (PR-cikk)
A csirke-, pulyka-, kacsa- és libahús fogyasztását népszerűsíti az idei grillszezonban az Agrármarketing Centrum (AMC), az Agrárminisztérium (AM) és a Baromfi Terméktanács (BTT) közreműködésével.

Újra élettel telnek meg a szőlőhegyek – napokon belül indul a zártkerti program
Országszerte csaknem 200 ezer hektárra becsülhető a zártkertek mérete, de fejlesztések híján jelentős részük gondozatlan, elhanyagolt.

Repce, amely optimális és gyengébb területeken is remekül helytáll (PR-cikk)
A BATIS-t azon partnereinknek ajánljuk, akik csúcstermésre képes repcehibridet keresnek kiemelkedő tápanyag-reakcióval és szárstabilitással, jó kompenzációs képességgel, akár gyengébb adottságú területekre is.

A jégeső és a vihar is tarolt, de igényelhető kárenyhítés
Döbbenetes pusztítás maradt az elmúlt hetek időjárása után, 24.000 hektár szenvedett jégeső- vagy viharkárt.

szántóföld

Döbbenetes pusztítás maradt az elmúlt hetek időjárása után – fotó: Németh Dániel Imre

Világújdonság a differenciált műtrágya- és permetszer-kijuttatásban (PR-cikk)
Az Augmenta egy forradalmi újdonság, amely egyesíti a műholdas, drónos, repülőgépes feltérképezés és az aktív szenzorok előnyeit, kiküszöbölve ezen rendszerek hátrányait. Segítségével mindenki számára megvalósítható a precíziós, differenciált nitrogénkijuttatás, és még sok más szolgáltatást is igénybe vehetnek a használói.

Növényvédelmi előrejelzés: Egyre nagyobb kárt okoz a kukoricamoly és a szőlőlisztharmat!
A kukoricamoly már régóta rajzik, és a kártétele is egyre terjed az állományokban. Ideje elkezdeni a védekezést. Az Agroinform.hu 2021. évi 28. heti növényvédelmi előrejelzése.

Idén újra vár a KÁN, Kaposvár egyik legnagyobb rendezvénye – fókuszban az állattenyésztés (PR-cikk)
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusa és a Magyar Mezőgazdaság Kft. 2021. október 1-3. között újra megrendezi a KÁN Egyetemi Napokat – jelentették be a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón. A magyar állattenyésztés szakmai találkozója a színes programok mellett idén a MATE Udvarral is kiegészül, ahol az agrárium népszerűsítése mellett az Egyetem intézeteit ismerhetik meg a látogatók.

Kukorica: ami az olaszoknak hátrány, előny lehet a magyaroknak
Olaszország az éves kukoricaszükségletének csak a felét tudja belföldi termelésből kielégíteni. Nagy lehetőség ez Magyarországnak.

kukorica

Olaszország szója- és kukoricaimport-igénye folyamatosan növekszik – fotó: pixabay.com

Klímaváltozás: ez a növény hasznot fog hozni a jövőben is (PR-cikk)
A klímaváltozás küszöbén egyre hangsúlyosabbá válnak az olyan növények, amelyek hatékonyabban képesek alkalmazkodni a szélsőségekhez.

A három hete tomboló hőség a gabonatermesztők minden számítását áthúzta
A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökét kérdeztük arról, hogy a kalászosok aratásának kellős közepén milyen eredmények láthatóak.

Gyorsabb, olcsóbb és még a talajnak is jó – tudj meg többet a mulcsozó fűnyírásról! (PR-cikk)
A mulcsozó fűnyírás során a levágott, néhány milliméter nagyságúra felaprított fűszálakat visszajuttatjuk a talajba. Ezzel óvjuk a gyepet a kiszáradástól, természetes zöldtrágyát biztosítunk a fűszálak számára, így sokkal kevesebb gyeptrágyát kell kijuttatnunk. Pénzt, időt spórolunk, miközben védjük a környezetet.

Támogatás szorozva öttel – most érdemes pályázni
Az állattartó telepek fejlesztésére kiírt pályázati felhívás eredeti pénzügyi keretét ötszörösére emelték. De az élelmiszeriparban és a növénytermesztésben is most érdemes beruházni.

szarvasmarha

A marhatartó ágazatban mintegy 40 ezer férőhely létesül – fotó: Shutterstock

Szintet lép a hazai repcekínálat: Magyar gazdák igényeire szabva (PR-cikk)
Örömmel osztjuk meg Önökkel, hogy a Syngenta portfóliójában olyan új hibridek válnak elérhetővé az idei évben, amelyek új szintet képviselnek a hazai repcekínálatban.

Igaz, hogy kiég a fű a déli locsolástól? – A nyári kertöntözés fortélyai
Nyáron a kertészkedési kedv kissé hanyatlik, a tavaszi intenzív termesztési, ültetési időszak után a legtöbb kertes gazda úgy gondolja, hogy itt az ideje a megérdemelt pihenésnek. Ezekben a hónapokban sem lehet azonban a legfontosabb teendőket elhanyagolni, ezek közé tartozik az öntözés is.

Miért csábító a magyar baromfihús? Interjú! (PR-cikk)
A baromfihús és különösen a hazai csirke, kacsa, liba és pulyka fogyasztását ösztönző kampányt indított az Agrármarketing Centrum. Interjú a cég ügyvezetőjével, Ondré Péterrel.

Vírusmentes palánták a laborból – magyar szabadalom eredménye
Az eddigieknél háromszor hatékonyabb vírusmentesítési eljárást fejlesztettek ki a Debreceni Egyetem Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központjának és az AKIT Nyíregyházi Kutatóintézetének kutatói.

burgonya

A vírusmentesítés révén az egészséges növények kedvező élettani állapotuknak köszönhetően jó kiindulási alapot biztosítanak a kórokozómentes szaporításához – fotó: Debreceni Egyetem

A fa újjászületése – Magyar földből értékes terményt, rönkfából értékes bútort! (PR-cikk)
Magyar erdők fái hazai szakemberek munkájával alakulnak csodálatos bútorrá.

Egy-kettőre kimerült a keret ősszel, most újra elérhető a pályázat
Július 14-től újra lehet pályázatokat benyújtani az állattartó telepek fejlesztésének támogatására.

Kimagasló olajtartalom és ellenálló képesség – ezt a repcehibridet válaszd, ha biztosra akarsz menni! (PR-cikk)
Duke – Kimagasló olajtartalommal és stabilan magas terméshozammal rendelkező, kifejezetten egészséges hibrid.