A holland paprika- és dísznövény termesztőknek az elmúlt évben egy Európában eddig kevéssé ismert kártevő, a tripszek (rojtosszárnyú rovarok) egyik új faja, aTripsz parvispinus ellen is komoly védekezést kellett alkalmazniuk, mivel annak egy enyhén módosult változata már az észak-európai országokban (főleg a hollandiai ültetvényekben) is megjelent.

A hortidaily.com portál beszámolója szerint, ez a Délkelet-Ázsiából származó faj korábban már Indiában és Thaiföldön óriási terméskiesést okozott a chilipaprika vetésekben.

A Tripsz parvispinus a virágok károsítása mellett a növények fejlődésének jellegzetes visszamaradását okozza.

A fertőzött termések általában a levelekhez tapadnak, és barnás, néha nedves foltok jelenhetnek meg rajtuk.

A Wageningeni Egyetem szakértői folyamatosan dolgoznak az új tripszek beazonosítási módszereinek és az ellenük való védekezési módszerek létrehozásán, és ebben készséggel állnak a termesztők rendelkezésére.

Az új kártevő elleni védekezést nagyon megnehezíti, hogy annak beazonosítása is komoly szakértelmet igényel, és egyelőre célzott növényvédő szerek nincsenek ellene kifejlesztve, a termesztőknek főleg a megelőzésre kell koncentrálniuk. Ennél is fontosabb azonban, hogy meg kell akadályozni az új tripsz új országokra és körzetekre való átterjedését.

Indexkép: Pixabay