Ennek lényege, hogy a rovarkártevők által veszélyeztetett területek közelében fás növényekből álló megfigyelő sávokat hoznak létre – olvashatjuk az agroxxi.ru orosz hírportálon. Mivel a fák a szántóföldi növényeknél és zöldségeknél általában korábban kizöldülnek és jobban vonzzák a kártevőket, figyelmeztetik a termelőket a rajzás veszélyére és erősségére, továbbá időt biztosítanak a védekezésre való felkészüléshez.

A megfigyelő zónákat elsősorban a növények nemzetközi kereskedelmében aktívan részt vevő országoknak ajánlják, különös tekintettel a rovarok és egyéb kártevők országhatáron túli terjedésének megakadályozására.

Amint Natalia Kiricsenko, a Szibériai Szövetségi Egyetem tudományos munkatársa elmondta, a szaporítóanyagok származási helyétől függően a megfigyelő zónák kétfajta típusát dolgozták ki: az elsőbe az exportőr országnak a világpiacon keresett gyümölcsöket és egyéb termékeket termő, a második típusba az importőr országok jellegzetes fáit javasolják ültetni.

erdő

A rovarkártevők által veszélyeztetett területek közelében fás növényekből álló megfigyelő sávokat hoznak létre – fotó: Shutterstock

A megfigyelő zónák különösen fontos szerepet játszhatnak az olyan kártevők elleni védekezésben, amelyek ellen egyes körzetek még nem rendelkeznek hatékony növényvédő szerekkel és módszerekkel. Második típusú megfigyelő zónákként szolgálhatnak a – korábbi vagy új létesítésű – botanikus kertek és arborétumok, amelyek tipikusan vonzzák az adott körzetekben szokatlan kártevőket, és egyben megakadályozhatják azok terjedését, sőt az olyan ökológiai katasztrófákat is, amilyen például a Fekete-tenger kaukázusi körzetében történik, ahol  a puszpángok (buxusok) egész ligetei pusztulnak el.

A tudóskollektíva konkrét ajánlásokat dolgozott ki „Globális megelőzés: az idegen környezetből származó kártevők megjelenésének korai észlelése” címmel. A kutatások eredményeit a Neo Biota folyóiratban közölték.