Az Agroinform.hu 2022. évi 19. heti szántóföldi növényvédelmi előrejelzése.

Milyen állapotban vannak az őszi kalászosok?

Az őszi kalászosok látványos fejlődésen mentek keresztül. Az őszi árpa már kalászol, sőt néhol a virágzás kezdetén jár. Az őszi búzán már megjelentek a zászlós levelek. Az állományok alapvetően egészségesek.

A levélfoltosságot okozó betegségek terjedése kevésbé jelentős, leginkább a gabonalisztharmat az, amivel most foglalkoznunk kell, mert a növekedésben lévő növényállomány belsejében kedvező körülményeket talál a kórokozó. Bár már több helyen elvégezték a fungicides kezelést, mert a gombás betegségek felszaporodásának kiválóan alkalmas körülmények miatt (tartós nedvesség, emelkedő hőmérséklet) nem mertek tovább várni. Ezt jól is tették, hiszen a cél a megelőzés.

árpa

Az árpa már kalászol – fotó: Lepres Luca

Azonban a vetésfehérítő bogarak (Oulema spp.) lárvakelése az, ami most a legtöbb figyelmet igényli a kalászosokban. Hiszen már nemcsak az imágók, hanem a kelő lárvák is károsítják a leveleket. Figyelni kell az „árpacsigák" mennyiségére, mert a kelés elhúzódó lehet, illetve a tojásrakás is tart még.

A védekezés a legtöbb táblában még nem indokolt, érdemes megvárni a tömeges lárvakelést.

A repcében több kártevő is veszélyeztet

Az őszi káposztarepce még virágzik, de már a becőképződés is megindult. A repcebecő-ormányosok (Ceutorhynchus obstrictus) száma a táblákon a többszöri védekezés ellenére is magas, és a most fejlődő becőkben jelentős kár keletkezhet általuk. A repcefénybogarak (Meligethes aeneus) továbbra is jelen vannak, de tömegük jelentősen lecsökkent, illetve a fenológiából adódóan a kártételük is mérséklődik.

A napraforgó és a kukorica gyorsan fejlődik

A napraforgó szépen sorol, zömében 2-4 leveles állapotban van. Nagyon gyorsan fejlődik a csapadéknak köszönhetően, ezáltal a barkóknak (Tanymecus sp.) nem sok esélyük lesz, mert a növények gyorsan kinőnek majd a kártevő foga alól.

napraforgó

Szépen sorol a napraforgó – fotó: Lepres Luca

Elmondható ez a kukoricáról is, mely jelenleg 1-3 leveles állapotban van. Ezzel együtt viszont a gyomok is nőnek, és a tavaszi vetésű növényeknél általános probléma, hogy a preemergens gyomirtások nem voltak elég hatékonyak.

...és a kukorica is – fotó: Lepres Luca

Ha még több növényvédelemmel kapcsolatos hírre, szakcikkre vagy kíváncsi, kattints ide.
Ingyenes növényvédőszer-keresőnket megtalálod ide kattintva.