A hungarikumok megőrzésére odaítélt támogatási összeg 100 százalékát előre kifizetik a nyerteseknek, közölte Nagy István agrárminiszter, amikor bejelentette, hogy a 930 millió forintos keretösszegű Hungarikum 2021 pályázatra 925 pályázat érkezett és együttesen 3 milliárd forintos támogatási igénnyel. Közülük 342 pályázat nyert támogatást.

A Hungarikum törvény nem a múltba révedésről, hanem a folyamatos építkezésről, a régi alapokra támaszkodó megújulásról szól - emelte ki a tárcavezető.

A jelentkezők három célra pályázhattak:

- A nemzeti értékek bemutatására - például kiadványokon, filmeken, rendezvényeken keresztül - 1 millió forint és 4 millió forint közötti összeget igényelhettek.

- Települések tájegységi értéktárának létrehozására együttesen 15 millió forintot.

- A népi kézműves értékek bemutatására a divatban pedig 250-500 ezer forintot,

Az agrárminiszter elmondta, hogy tavaly csaknem 1 milliárd forint összegű támogatást nyertek a Hungarikum pályázaton részt vevők, a keretet akkor 750 millió forinttal megemelte a kormány; ezen felül 50 millió forint értékű egyedi támogatásról is döntés született. Így 2020-ban az eredetileg előirányzott forrás háromszorosát sikerült odaítélni.

Hungarikum

342 nyertes pályázattal zárult a Hungarikum 2021 pályázat – fotó: pixabay.com

V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos pedig elmondta, hogy a kézműves értékek megjelenítésére a divatban 60 pályázat érkezett, amelyek közül 44 nyertes került ki, hiszen az újragondolt népi motívumok a ruhákon mindenkinek szólnak.

A miniszteri biztos a korábbi pályázatokon nyert jó gyakorlatok közül kiemelt egy kiadványt Vas megye madarairól és a kuvasz magyar kutyafajtáról írt könyvet. A 2021-es pályázatok közül megemlített egy olyan programot, amely során gyerekeknek szánt vetélkedőkkel és műhelyfoglalkozásokkal népszerűsítik a helyi értékeket, továbbá beszélt olyan kezdeményezésekről is, amelynek célja a régi ízek felelevenítése vagy a régi értékeket megismertetése családi vetélkedőkön keresztül.