Öt darab, az állattenyésztési ágazat beruházásait támogató pályázati felhívást jelentetett meg a Miniszterelnökség márciusban. Az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázatok teljes keretösszege közel 70 milliárd forint. A Vidékfejlesztési Program keretében az állattartó telepek korszerűsítésére 5,95 milliárd forint, a kifejezetten sertés-, szarvasmarha, illetve baromfitartó telepek modernizálására egyenként 19,86 milliárd forint áll a pályázók rendelkezésére, a juh- és kecsketartó telepek esetében pedig 3,97 milliárd forint az elnyerhető támogatás.

Fontos kiemelni, hogy a közel 70 milliárd forintos keret nem erőgépek beszerzését, hanem elsősorban a valódi technológiai fejlesztést hivatott szolgálni. A kormány birtokpolitikai iránymutatásának megfelelően a források legalább 80 százaléka a legfeljebb 1 275 000 euró Standard Termelési Érték üzemmérettel rendelkező mezőgazdasági mikro-, kis- és közepes méretű termelők számára biztosított.

szarvasmarha telep

A pályázati keret nem erőgépek beszerzését, hanem valódi technológiai fejlesztést hivatott szolgálni – fotó: Shutterstock

A támogatási kérelmeket 2016. május elejétől kizárólag elektronikus úton nyújthatják be az ügyfelek a www.mvh.gov.hu weboldalon.

A sikeres pályázatokhoz elengedhetetlen, hogy a gazdák nagy figyelmet fordítsanak az üzleti terv elkészítésére. A tartalmi értékelés során a maximálisan adható 100 pontból ugyanis mind az öt felhívás esetében az üzleti terv tesz ki 55 pontot. A Miniszterelnökség a korábban megjelent üzleti tervhez képest átláthatóbb, kevesebb adminisztrációval járó, egyszerűbb üzleti tervet jelentetett meg az új uniós ciklus beruházási forrásai esetében.

Fontos különbség, hogy az 50 millió forint teljes projektösszeg alatti támogatásra pályázó ügyfeleknek pénzügyi terv elkészítése sem szükséges a pályázat benyújtása során. A most megjelent kiírásokkal együtt immár 25 felhívás jelent meg a Vidékfejlesztési Program keretében, összességében 682,7 milliárd forint értékben. Ez a teljes VP keret több mint fele. Áprilisban pedig további kiírásokat ismerhetnek meg az érdeklődő gazdák, vidéki önkormányzatok, vidéki közösségek. A pályázati felhívások és mellékleteik a www.szechenyi2020.hu weboldalon találhatók.