E rendezvény több szempontból is egyedülálló és különleges. Látni- és kóstolnivalók, ételek, italok és programok sokaságát kínálja az idelátogatóknak. Azonban itt nemcsak az étel- és italkülönlegességek iránt érdeklődők és a szórakozni vágyók érzik jól magukat, hiszen ez a rendezvény alapvetően és elsősorban szakmai, ennélfogva előadásokat és konferenciákat (pl. Global Forum for Food and Agriculture /GFFA/) is rendeznek, az idei évben összesen mintegy 300 fórumra és előadásra kerül sor.
Ezenkívül az elsődleges cél természetesen az üzletkötési lehetőségek biztosítása termelőknek, kereskedőknek egyaránt.
A kiállítók magas minőségű termékek kínálatát sorakoztatják fel, és ezeken belül külön teret kapnak a biotermékek is, hiszen nem csupán a mezőgazdasági, állattenyésztési, kertészeti és élelmiszeripari ágazat jelene és mai helyzete kerül bemutatásra és megvitatásra, hanem a jövője és kilátásai jelentik a központi kérdést a termelők, előállítók, szakemberek számára.
E rendezvényen tehát a szórakozni vágyó nagyközönség ugyanúgy megjelenik, ahogy az élelmiszeripar képviselői, nagy- és kiskereskedők, vendéglátók, mezőgazdasági importőrök, illetve erdészettel, kertészettel, halászattal, vadászattal foglalkozó szakemberek és az agrárpolitika képviselői, jeles szakértői.
A kiállítás területe 118.000 négyzetméter, amelyen 67 ország több mint 1600 kiállítója vonultatja fel 100.000 termékét mintegy 400.000 látogatónak.
Magyarország két helyszínen két étteremmel, illetve többek között kürtőskaláccsal, savanyúságokkal, szalámikkal, sajtokkal, borokkal, fűszerekkel és népművészeti termékekkel mutatkozik be. A gulyás továbbra is töretlen népszerűségnek örvend – a magyar csárda folyamatosan tele van, és évek óta visszajáró törzsvendégekkel büszkélkedhet.
Magyar csárda Berlinben
Ahol a tradíció és a jövő találkozik –
hirdeti a rendezvény honlapja; és így is van.
És akkor nézzük, mi mindent kóstolhat, láthat az ember a berlini Nemzetközi Zöld Héten!
A legkülönlegesebb élmény a különböző kultúrák és népek találkozása – amikor például venezuelai koktélt kortyolgatva találkozunk a Mikulással (úgy, hogy nem az előbbi élménynek köszönhető az utóbbi...)
Finnország kiállítói a Mikulást is magukkal hozták Berlinbe
Nehéz lenne megmondani, hogy az európai országok ételei közül melyik a legkeresettebb – a provence-i olajbogyóra, a svájci sajtokra, az olasz csokoládékra, a magyar gulyáslevesre, az üzbég édességekre vagy például a skandináv országok tenger gyümölcseiből készült ételeire egyaránt hatalmas igény mutatkozik.
Provence-i olajbogyók
Skandináv ínyencségek
Sörök, borok, pezsgők, koktélok, bio- és nemzeti ételek, ételkülönlegességek, teák, fűszerek, fagylaltok, likőrök, kávék, csokoládék – nincs olyan, aki ne találna itt kedvére valót.
Az örök kedvenc, a sajt számos ország kínálatában megjelenik, azonban a legnagyobb sor természetesen minden évben Svájc standjainál található.
Ha pedig valaki már mindent megkóstolt (bár nem tudom, ilyen itt lehetséges-e), akkor gyönyörködhet az országok Berlinbe hozott helyi jellegzetességeiben, kézműves termékeiben, hagyományaiban (népviseletek stb.), illetve remekül szórakozhat például a holland, magyar vagy bajor zenekarok produkcióiban (a magyar gólyalábas zenészeknek hatalmas sikere volt), melyek egy része spontán, és éppen ettől olyan sodró erejű és a közönséget olyannyira magával ragadó.
A holland zenekar minden évben a közönség egyik kedvence
Az italok – és az azzal együtt járó jó hangulat – kedvelői találnak itt kanadai kocsmát, ír sörözőt, koktélbárokat, hatalmas pezsgőválasztékot és számtalan borozót (Németország például régiónként jelenik meg borászataival) egyaránt.
Az örök kedvenc, a sajt
Marokkó többek között fűszerekkel, teákkal, valamint dalokkal várja a látogatókat
És ha a különféle ételektől nem lakott volna jól valaki (bár pusztán már attól jól lehet lakni, amennyi kóstolót, falatkát kínálnak standjaik előtt az árusok), desszertek, édességek legkülönbözőbb változatai közül válogathatunk.
Desszertkülönlegesség Olaszországból
A rengeteg édes vagy fűszeres ételen és alkoholos italon túl azonban megjelenik törekvésként az egészségtudatosságra "nevelés" is, és nem csupán a biorészlegen, hiszen ma már egyre többen tűzik ki célként maguk elé az egészséges életmódot és táplálkozást.
Ízlésesen kínálják az egészséges zöldségeket, gyümölcsöket, így az is odafigyel rájuk, aki nem emiatt érkezett
A mezőgazdaságban érdekeltek különféle gépeket, vetőmagokat, üvegházakat, virágokat, állatokat stb. tekinthetnek meg.
A gépészet, az állatok és a kertészet iránt érdeklődők egyaránt számtalan újdonsággal és érdekességgel találkozhatnak itt.
A Blumenhalle egyik idei látványossága, amely előtt minden pár megáll szelfit készíteni:
Az idei év partnerországa Bulgária, amely étteremmel, kóstolókkal és az országot jellemző népművészeti termékekkel várja a közönséget.
És akinek mindez nem lenne elég, azt külön csarnokban konyhai háztartási eszközök és felszerelések, ismét egy másik csarnokban "street food", megint máshol thai ételek sokasága, továbbá egyéb országok legkülönfélébb kínálata (a teljesség igénye nélkül: a vietnami ételektől az iráni sáfrányon és datolyán, valamint a mallorcai koktélokon át a litván borostyánékszerekig) és produkciók hatalmas választéka várja, amelyek mindegyikét lehetetlen lenne felsorolni.
Aki idén nem tud részt venni a rendezvényen – amely még egy hétig várja a látogatókat –, az látogasson el a Nemzetközi Zöld Hétre Berlinbe jövőre: 2019. január 18-27. között!
Fotók: Agroinform.hu