A cég nevét a településen, az Ipolyba igyekvő Derék-patakról kapta, bár a helyi hagyomány szerint a községben lakó-élő derék emberek is hozzájárultak a névadáshoz. Derék emberek munkájával, a névhez méltó gazdálkodást tartják a legfontosabb célkitűzésüknek, hogy a helyi termelési adottságokat korszerű technológiával, a jó gazda gondosságával messzemenően kihasználják.

A társaság 1993 óta gazdálkodik önállóan, fő tevékenységük a szántóföldi növénytermesztés mintegy 800 hektáron, és az egymillió-százezer liter tejet termelő tehenészet.

A szántóföldi növénytermesztést jó színvonalúan kivitelezett technológiával az agrár-környezetgazdálkodás követelményeinek betartásával végzik.

Céljuk a piac és az élelmiszerbiztonság igényeinek megfelelő minőségi termény előállítása, ennek érdekében pályáztak az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott növénytermesztés létesítményeinek korszerűsítése jogcímen. A megítélt támogatásból terményszárítóval, magtisztítóval és tranzittartállyal bővítették az üzemet.

A kivitelezést a HEVES-GÉP Kft. végezte kitűnő minőségben, továbbá a beüzemeléshez is szakszerű segítséget nyújtott. A szárító-tisztító üzem megépítésével ténylegesen korszerűsödött növénytermesztési technológiájuk.

Őszibúza, repce, napraforgó, kukorica termeléssel versenyképessé vált üzem, a pillanatnyi kedvező piaci pozíciókat maximálisan ki tudja használni. Az optimális időben történő betakarítás, a minőségromlás kiküszöbölése, a piac igényeinek megfelelő minőség előállítása, a veszteségek csökkentése összességében milliós előnyökhöz vezet.

A további fejlesztési célkitűzés a szűk tároló kapacitás bővítése, ezzel a szakszerű terménytárolás és a piaci árakhoz történő rugalmas alkalmazkodás is lehetővé válna.

Várják, remélik az ez irányú pályázati lehetőségeket, mert ezzel az üzem ismét előbbre lép a korszerűsítés és versenyképesség terén.