Az Agrárminisztérium fontosnak tartja a hagyományos ízek megtartását, átörökítését, elsősorban az ezt elősegítő támogatásokkal és jogszabályok létrehozásával. Kiemelt feladatunknak tekintjük, hogy a fogyasztókat elkötelezetté tegyük az egészséges, jó minőségű magyar tej és tejtermékek vásárlása iránt – hangsúlyozta köszöntőjében a szaktárca államtitkára.

Mint elmondta, a Vidékfejlesztési Program keretében jelenleg is benyújthatóak a támogatási kérelmek rövid ellátási láncok, helyi piacok kialakítására, fejlesztésére. A közel 4 milliárd forint keretösszegű pályázat célja, hogy segítse a termelői együttműködéseket annak érdekében, hogy a kiváló magyar készítmények minél több fogyasztó asztalára kerülhessenek.

sajt

Közös cél a hazai sajtkészítés és -fogyasztás népszerűsítése – fotó: Pixabay

A Vidékfejlesztési Program keretében a sajtkészítéssel összefüggő folyamatokat a piaci és állatjóléti intézkedésekkel támogatja a szaktárca. Kis Miklós emlékeztetett rá, hogy az irányító hatóság ez idáig több mint 116 milliárd forint összegű támogatást ítélt meg az élelmiszeripari ágazat fejlesztésére, amelyből a tejfeldolgozást mintegy 11 milliárd forint szolgálja. Emellett a szaktárca idén ősszel új pályázatokat is hirdetett, amelyek közül 50 milliárd forint a mezőgazdasági termékek feldolgozására irányuló beruházások megvalósítását teszi lehetővé, valamint további 680 millió forint segíti a juh- és kecsketartókat – tette hozzá.

A könyvről szólva az államtitkár elmondta, hogy a Segal Viktor és Sándor Tamás által jegyzett kiadvány egyszerre szakkönyv, tankönyv, útikönyv és katalógus. Olyan egyedülálló alkotás, ami számtalan tényt, képet, adatot, történetet fűz össze, hogy teljes képet kaphassunk a hazai sajtokról. Mindemellett hozzájárul a kiváló magyar sajtok népszerűsítéséhez, valamint a sajtmesterek elismertségének erősítéséhez.