Hamarosan itt a tavasz és kezdődik az agrárium nagy időszaka. Ilyenkor minden gazdálkodó felméri a teveit, lehetőségeit és sokan szembesülnek azzal a ténnyel, hogy évközben likviditási problémákat okozhat egy-egy elképzelésük megvalósítása. A Takarék Csoport, amely jelenleg minden ötödik agrárvállalkozás bankja, felkészülten várja a gazdákat az ágazatot teljes mértékben lefedő termékeivel, amelyek közül az egyik legkedveltebb a rendszeres mezőgazdasági támogatások előfinanszírozási kölcsön.

A Takarék Csoport stratégiájában mindig is kiemelt fontosságú ágazat volt az agrárium. Hitelállományában a mezőgazdaság a bankszektor átlagához képest többszörösen felülreprezentált.

„A 2017-ben elfogadott agrárstratégiánk szerint a következő években e piaci részesedésünket 20-ról 25 százalékra tervezzük növelni, míg az élelmiszeriparban a jelenlegi néhány százalékról szeretnénk feljebb lépni, bekerülni a közepes nagyságú piaci szereplők közé” – hangsúlyozza Hollósi Dávid.

agrár

Az egyik legkedveltebb termék a rendszeres mezőgazdasági támogatások előfinanszírozási kölcsön

A Takarék Agrár Igazgatóságának vezetője elmondta, az egyéni és családi gazdálkodók esetében a piacvezető szerep megtartására, illetve a részesedésük növelésére törekednek, míg a közép- és nagyüzemek esetében jóval intenzívebb munka szükséges.

A Takarék Csoport folyószámla típusú termékei már most is igen sikeresek – elég csak a 14 milliárdos állományú Gazdakártyára, vagy a 40 milliárdos állományú Agrár Széchenyi Kártyára gondolni, amiben a Csoport 62 százalékos részesedéssel piacvezető.

A takarékok komplex termékcsomagot állítottak össze a Vidékfejlesztési Program pályázatain nyertesek számára. Hollósi Dávid ígérete szerint a beruházási jellegű termékeiket is tovább fejlesztik, ennek fő irányai a termőföld-finanszírozás, a telephelyfejlesztés és a cégtranzakció-finanszírozás lesznek.

A meglévő agrárvállalkozói ügyfelek ellátása hiteltermékekkel, az évek óta megfigyelhető birtokkoncentráció támogatása mellett, a következő 10-15 évben kiemelt figyelmet fordítanak a generációváltás elősegítésére, a mezőgazdasági vállalkozások új, fiatal tulajdonosi kör támogatására – mondja az igazgató, aki szerint tavasszal az egyik legnépszerűbb termékük a rendszeres mezőgazdasági támogatások előfinanszírozási kölcsön.

A hitel segítségével már a rendszeres támogatások tényleges kifizetése előtt forráshoz jutnak az agrárvállalkozások, megkönnyítve gazdálkodásuk finanszírozását.

A konstrukció keretében a támogatásra jogosult mezőgazdasági termelők részére biztosítható szabad felhasználású forgóeszközhitel folyamatosan igényelhető szinte minden támogatási jogcím esetében.

Az agrár igazgató elmondta, a jogosult mezőgazdasági vállalkozások számára a biztosítékok és a hitelbírálati folyamatok eredményének függvényében lehetővé teszik a támogatás 90 vagy bizonyos jogcímeknél akár 100 %-os előfinanszírozását is. Az előfinanszírozás igénylése már a Magyar Államkincstárhoz benyújtott támogatási kérelem előtt megtörténhet. A kölcsön a folyószámlahitelekhez hasonló módon felhasználható, illetve több támogatási évet lefedő formában is igényelhető.

A termék az alábbi támogatási jogcímeknél vehető igénybe:

  • Közvetlen agrártámogatások (egységes területalapú támogatás, zöldítés komponens, termeléshez kötött támogatás, átmeneti nemzeti támogatás, fiatal termelő támogatása),
  • A Vidékfejlesztési Program által egyszerűsített elbírálás alá eső jogcímek (AKG, erdő-környezetvédelmi kifizetések, génmegőrzés támogatása, ökológiai gazdálkodások támogatása, NATURA 2000 kompenzációs kifizetések, THÉT, tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti kifizetések, egyes erdészeti és nem termelő beruházások támogatása)
  • Sertés- és baromfi állatjóléti támogatás előfinanszírozása.

További információ a Takarék Csoport weboldalán található.

Takarék