Szeptember 15-én hivatalos közlemény is megerősítette, hogy új ütemtervet határoznak meg a határellenőrzés bevezetésére. Ez egyben az SPS ellenőrzések újabb, immár harmadszori elhalasztását jelenti – olvasható a Baromfi Termék Tanács oldalán.

Az év eleje óta megvalósított változások komoly fennakadásokat okoztak az élelmiszer-ellátásban és különös feszültséget Nagy-Britannia és Észak-Írország relációjában is – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Kezelhetetlen a munkaerőhiány

A brexit és a járványhelyzet miatt már 500 000 fős munkaerőhiány lépett fel az élelmiszer-és vendéglátóipari ágazatokban, különösen a feldolgozóiparban,

tartós élelmiszerhiány alakult ki a boltokban az elmúlt két hónapban és a betakarítási munkálatokra is a korábbiakkal szemben csak 16 ezer idénymunkást tudtak toborozni 37 országból.

Egy szóvivő elismerte, hogy vannak gondok az élelmiszer-ellátásban, de valószínűleg nem lesz tartós probléma.  Az elmúlt időszakban azonban valamennyi termelési, feldolgozói és logisztikai területen működő vállalkozás az ellenőrzések elhalasztása mellett lobbizott.

Bedőltek az ellátási láncok

A mostani bejelentésben azzal indokolja a változásokat, hogy a vállalkozások a világjárvány miatt számos kihívással szembesültek, főként a leginkább az agrár-élelmiszeripar, ezen belül is az ellátási láncok érintettsége volt a legsúlyosabb.

Ezek a szabályok nem lépnek most életbe

A határellenőrzésekkel kapcsolatban az Egyesült Királyság kormánya 2021. szeptember 14-i nyilatkozatában úgy döntött, hogy tovább halasztja az új ellenőrzések egyes elemeit, különösen az egészségügyi és növény-egészségügyi árukkal kapcsolatosakat. Ennek megfelelően:

  • Az agrár-élelmiszerek behozatalának előzetes bejelentésére vonatkozó követelményt 2021. október 1. helyett 2022. január 1-jén vezetik be.
  • A kiviteli egészségügyi bizonyítványokra vonatkozó új követelményeket, amelyeket 2021. október 1-jén kellett volna bevezetni, most 2022. július 1-jén tervezik bevezetni.
  • A növény-egészségügyi bizonyítványok és az SPS-áruk fizikai ellenőrzése a határállomásokon, amelyeket 2022. január 1-jén kellett volna bevezetni, most 2022. július 1-jén kerülnek bevezetésre.
  • A biztonsági és védelmi nyilatkozatokra vonatkozó követelményt 2022. január 1-jével szemben 2022. július 1-jén vezetik be.

zöldségek ládában

Az agrártermékek kivitelét egyelőre nem szigorítják a britek – Fotó: pixabay

A teljes vámellenőrzéssel kapcsolatos jelenlegi könnyítések megszüntetésének és a vámellenőrzések bevezetésének ütemterve a tervezett 2022. január 1-jéhez képest változatlan marad.

A szintén a jövő hónapra tervezett kiviteli egészségügyi bizonyítványok, valamint a növény-egészségügyi bizonyítványok és a friss élelmiszerek és növények fizikai ellenőrzése a határállomásokon is csak 2022. július 1-jén lesz kötelező.

A teljes körű vámáru-nyilatkozatok és ellenőrzések a korábban bejelentetteknek megfelelően 2022. január 1-jén kerülnek bevezetésre, bár a biztonsági és védelmi nyilatkozatokra mostantól csak 2022. július 1-jén lesz szükség.”

Az Egyesült Királyság kormányának nyilatkozata ezen a linken érhető el.