Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter utalt rá, hogy a unió közös agrárpolitikájának (KAP) reformja nyomán megváltozott a támogatási rendszer, és így a környezet- és természetvédelmi szempontok érvényesítése nagyobb súllyal esik latba a támogatásnál. Hozzátette: ezért vezették be a zöldítést (ez a támogatások 30 százalékát teszi ki). Fazekas Sándor kiemelte: a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) is arra törekszik, hogy a gazdák zökkenőmentesen kapják meg a támogatást.

Czerván György arról beszélt, hogy a KAP-reform célja az egyszerűsítés volt, de a kialakított új támogatási rendszer bonyolultabb az előzőnél. Ennek ellenére a magyar agrárirányítás a bevezetés során jól vizsgázott. A múlt év tapasztalatait figyelembe véve a jogi háttér módosult annak érdekében, hogy az idén a kérelmek beadásánál kevesebb legyen a hiba, továbbá egyszerűbb legyen az ellenőrzési folyamat és a támogatások kifizetése felgyorsuljon.

Az államtitkár kiemelte: az egyszerűsített támogatást választó mintegy 50 ezer termelőnek sokkal könnyebb lesz a támogatáshoz a hozzájutás, a feltétel ugyanis csak annyi, hogy legalább akkora területet használjanak az idén, mint tavaly. Emlékeztetett arra is, hogy az egységes kérelem a Miniszterelnökség kezelésében lévő vidékfejlesztési program forrásaira nem vonatkozik. Czerván György felhívta a figyelmet a határidők betartására, valamint a termeléshez kötött támogatások esetében a szükséges mellékletek csatolására is. Szólt arról is, hogy bevezetik az előzetes ellenőrzést is, a hibákról a gazdákat értesítik, így azokat ki lehet javítani.

gazda

Folyamatos a kapcsolat a gazdálkodókkal, tapasztalataikat, véleményüket beépítik a szabályozásba, így a fellebbezések aránya 1 százalék alatti – fotó: Shutterstock

Gyuricza Csaba, az MVH elnöke elmondta: az MVH elvégezte azokat a feladatokat, amelyek az egységes kérem beadási időszakának elindításához szükségesek voltak. Jelezte: a kérelmet az eredeti határidőig (május 15.) szankciómentesen lehet beadni. Az egységes kérelem 32 jogcímet tartalmaz. Az MVH elnöke közölte: a múlt évi agrártámogatások végkifizetésének határideje június 30. Az összesen 400 milliárd forint agrártámogatásból mintegy 342 milliárd forintot juttattak el idáig a magyar gazdák számára.

Alaptámogatást a gazdálkodók 99 százaléka kapott, így 123 ezer kérelmezőből már több mint 120 ezer gazdának fizetett támogatást ezen a jogcímen az MVH 178,6 milliárd forint összértékben. A fennmaradó hányadot a végkifizetés keretében kapják meg a gazdálkodók. A zöldítési támogatásra április elejéig  75,8 milliárd forintot utaltak ki, az ügyfelek mintegy 90 százalékának. A kistermelői támogatást a múlt évben több mint 50 ezren választották, mintegy 90 százalékuk már hozzájutott a támogatáshoz, ez összesen 7 milliárd forintot jelent a gazdálkodók számára – mondta Gyuricza Csaba.