"Vitathatatlan, hogy Közösséget érő globális erőterek mentén kialakuló kihívások leküzdésében a mezőgazdaságnak is szerepet kell vállalnia, áldozatokat kell hoznia, mely a korábbi privilégiumok csorbulását, átalakulását akár megszűnését eredményezi. Ez azonban különösen fájó lehet a magyar termelők számára, ha nem sokkal a csatlakozásunk után máris csökkennek, részlegesen vagy akár teljesen megszűnnek az eddig kedvező – a támogatások esetében amúgy sem teljes –agrárpolitikai intézkedések.


Ezért szükséges kitüntetett figyelmet szentelni a támogatási rendszer hazai adaptálási feszültségeinek elemzésére, a várható módosítások hatásvizsgálatára és a nemzeti sajátosságokat figyelembe vevő alkalmazásra és a meglévő alkalmazások továbbfejlesztésére. Ennek tükrében ugyanis elérhető, hogy a több szempontból is hátrányos hazai agrártermelők a hazai hatáskörben meghatározható hatékony, kiszámítható és jól működő támogatási rendszer kialakítása eredményeként képesek lennének elviselni a változások negatív, és kiaknázni a pozitív hatásait.


Kérdéses tehát, hogy mire és miként érdemes lecserélni a SAPS-ot?"

A cikk szerzője:

Vásáry Miklós
tanszéki mérnök
SZIE-GTK-Európai Tanulmányok Intézete

 

A lapról további információt Ügyfélszolgálatunkon a 06 1 220 8331 -es telefonszámunkat! Megrendelését is ezen a telefonszámon és e-mailben tudjuk fogadni.

 

Rendelje meg most a lapot a lenti gomba kattintva!