Idén az egységes kérelmek beadási határideje 2021. május 17-e.

A mezőgazdasági termelők nagy részét érintő közvetlen támogatások – például alaptámogatás (SAPS), zöldítés, továbbá a kapcsolódó nemzeti támogatások – és a vidékfejlesztési program intézkedései esetében is itt lehet kérelmeket benyújtani, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni.

A SAPS és zöldítés várható együttes összege, a forint árfolyamától függően, 76–80 ezer forint körül alakulhat.

További határidők az egységes kérelmek beadására vonatkozóan

A május 17-ei határidő után a már benyújtott kérelmek szankciómentesen módosíthatóak május 31-ig.

A május 17-e és június 9-e között beadott kérelmek esetében a támogatási összeg munkanaponkénti egy százalékos csökkentésével kell számolni.

A pandémia miatt idén második alkalommal speciális feltételek mellett kellett a gazdálkodóknak benyújtaniuk az egységes kérelmeket. Ezeket továbbra is kizárólag elektronikus úton, a Magyar Államkincstár online felületén lehet benyújtani. A falugazdászok – a tavalyi évhez hasonlóan – idén is telefonon keresték meg a gazdálkodókat, és lehetőség szerint ugyancsak telefonon segítettek a kérelmek beadásában.

egységes területalapú

Gyors segítség hétvégén: Applikáción is mehet az egységes kérelmek beadása

A Magyar Államkincstár új alkalmazást fejlesztett ki az agrár-és vidékfejlesztési támogatásokat kérelmezők számára. A mobilGAZDA néven futó applikáció mind a termelők, mind a falugazdászok, mind pedig a Kincstár számára előnyös, gyorsítja és könnyíti az ügyintézést.

Az idei Egységes Kérelem megnyílásával egyidejűleg bemutatkozó applikáció célja, hogy használatával a gazdálkodók valós időben és közvetlenebb kommunikációs csatornán keresztül informálódhassanak a támogatásaik kapcsán jelentkező lehetőségekről és kötelezettségekről.

Az alkalmazás használata fokozza az információcserét, a kérelmek pontosabbá válhatnak, ami elősegíti a gördülékenyebb kérelemkezelést, a támogatási döntés hamarabbi meghozatalát és a gyorsabb kifizetést.

A dinamikusabb ügyintézésen túl kevesebb helyszíni ellenőrzést is jelenthet a gazdálkodók számára az applikáció megfelelő használata.

A mobilGAZDA alkalmazás részletes használatát több szemléltető videó segítségével megismerheti korábbi cikkünkre kattintva.