Ahhoz, hogy jogosultak legyünk a kárenyhítő juttatás igénybevételére, legfontosabb, hogy betartsuk a fent említett határidőt. Az érintettek július 15-éig tájékoztatást kaptak a fizetési kötelezettség részleteiről, ebben felhívták a figyelmüket arra, hogy a befizetést egy új számlaszámra kell megtenni, erre: 10032000-01220191-51900001.

Ezen kívül a Magyar Államkincstár figyelmeztette az érintetteket, hogy csak akkor tekinthető teljesítettnek a befizetés, ha az az új számlaszámra, a ,,Mezőgazdasági támogatások szakmai költségvetési fejezet" alszámlájára, tárgyév szeptember 15-ig jóváírásra került. Fontos tehát, hogy az utalást, már korábban megkezdjük, ismerve a bankok közötti átutaláshoz szükséges időtartamot. Ez a számlaszám szerepel a MÁK által megküldött fizetési felhívásokban, tehát aki ez alapján teljesítette az utalást megfelelően járt el.

utalás

A befizetett összegnek 15-ig be kell érkeznie az új számlaszámra – fotó: Shutterstock

Ettől az évtől kezdve, a kedvező jogszabályi változásoknak köszönhetőn, könnyebben teljesülnek a kárenyhítő juttatások igénybevételeinek feltételei, így tehát érdemes időben, jogszerűen eljárni. A jogszabály-változás alapján most már elég csak a károsodott növénykultúrák vonatkozásában elszenvedni a 15%-ot meghaladó mértékű hozamcsökkenést, míg korábban, a károsodott és a kármentes területeken összességében vizsgált hozamcsökkenés kellett meghaladja a 15%-ot.

Fontos tudnivaló, hogy a termelő már nem lesz jogosult a kárenyhítő juttatás igénybevételére abban az esetben, ha a hozzájárulás összegét a Kincstár a fenti határidő után vonja le egy, a gazdálkodó későbbi kifizetéséből. Tehát figyeljünk a határidő betartására, valamint a megváltozott, megfelelő számlaszám használatára – figyelmeztet a NAK.

A kapcsolódó jogszabályok ezen a linken érhetőek el.