Fazekas Sándor az országjáró gazdafórumot megelőző sajtótájékoztatón elmondta: a magyar gazdaság teljesítménye egyre növekszik, így a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban az elmúlt években mintegy 70 ezer új munkahely jött létre.

A tárcavezető beszélt arról is, hogy 2010 és 2017 között 34 százalékkal növekedtek a beruházások a mezőgazdaságban. A gazdák fejlesztésekre 2017 első három negyedévében 223 milliárd forintot költöttek, ezen belül mezőgazdasági gépvásárlásra mintegy 115 milliárd forintot fordítottak.

A jövő kihívásai között egyrészt a digitalizációt és a precíziós mezőgazdálkodásra való áttérést említette. Pár héten belül elkészül a nemzeti agrárdigitalizációs stratégia annak érdekében, hogy a magyar gazdák is el tudják sajátítani a precíz, gyakran könnyebbséget, megtakarítást vagy éppen magasabb jövedelmet eredményező megoldásokat.

mezőgazdaság

Nem sokára elkészül a nemzeti agrárdigitalizációs stratégia – fotó: Shutterstock

Egy újabb kihívásnak nevezte az új uniós, közös agrárpolitikát. Elmondta, 2010 és 2018 között jelentősen emelkedett a nemzeti forrásokból az agrártámogatásokra fordított összeg, míg 2010-ben ez 52,8 milliárd forint volt, 2017-re már több mint a duplájára, 106,9 milliárd forintra nőtt. Idén pedig várhatóan 108,7 milliárd forintot tesz majd ki. Emellett a közös agrárpolitikából származó összegek is emelkedtek.

Az agrárminiszter szerint az európai uniós és a saját támogatások stabilizáló szerepet töltenek be, éppen ezért is fontos, hogy az új, 2020 utáni közös agrárpolitikában a magyar pozíciót meg tudják őrizni.

Fazekas Sándor a PREGA Konferencián is fel fog szólalni, az agrárminiszter nyitja meg a rendezvényt február 21-én.

PREGA