A Magyar Államkincstár közleménye szerint a szükséges jogszabály– és pályázatifelhívás-módosítások után lehetővé válik a 2021. évi egységes kérelem (EK) benyújtása. Az EK idei benyújtása során a korábbi években megszokott és megismert eljárásokat kell követni.

Egységes kérelem beadása

Az egységes kérelem kitöltési felülete a Magyar Államkincstár e-ügyintézési felületén érhető el április 7-től, itt: https://e-kerelem.mvh.allamkincstar.gov.hu/enter/index.xhtml

Idén 44 közvetlen támogatási és vidékfejlesztési jogcímen lehet az egységes kérelem eljárásrendjének keretében támogatást igényelni, illetve ezekkel kapcsolatban adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni. A termelők jelentős körét érintő közvetlen támogatásokon (pl. alaptámogatás - SAPS, zöldítés) túl a kapcsolódó nemzeti támogatások (pl. átmeneti nemzeti anyatehén tartás támogatása), valamint a vidékfejlesztési program intézkedései (pl. agrár-környezetgazdálkodás, erdészeti jogcímek) esetében kell a felületet használni.

 

traktor

Negyvennégy jogcímen lehet az egységes kérelem eljárásrendjének keretében támogatást igényelni – Fotó: pixabay

Szankciómentes beadás május 17-ig!

Fontos, hogy a szankciómentes kérelembeadásra 2021. április 7. és 2021. május 15. (hétvégére tekintettel május 17.) közötti időszak áll rendelkezésre. A 2021. május 15-ét (hétvégére tekintettel május 17-ét) követően benyújtott kérelmek szankciómentes módosítására május 31-ig van lehetőség. A módosítással érintett jogcímre megállapítandó támogatási összeg munkanaponkénti egy százalékos csökkentésével járó szankciós módosításra pedig 2021. június 9-ig nyílik mód.

FONTOS! A koronavírus (COVID-19) miatt kialakult veszélyhelyzet ellenére az Agrárminisztérium – a Kincstárral és a Kamarával egyeztetve – nem tervezi a kérelmezési határidő meghosszabbítását.

Így lesz gördülékeny a beadás

A kérelembeadás folyamatának megkönnyítése érdekében a Kincstár külön felhívja a figyelmet arra, hogy

  • aki nem rendelkezik ügyfél-azonosítóval az igényelje meg mielőbb a beadáshoz szükséges ügyfél-azonosítót,
  • az a termelő, aki nem rendelkezik jelszóval (vagy elfelejtette jelszavát) igényeljen jelszót új meghatalmazás elektronikus úton történő benyújtásához, erre már ügyfélkapuval rendelkező ügyfelek esetén elektronikus úton is van lehetőség; valamint
  • akinek nincs az egységes kérelemre, vagy valamennyi hatósági eljárásban való teljes körű képviseletre érvényes meghatalmazása nyújtsa be az arra vonatkozó kérelmét.

Annak ellenére, hogy a kérelem beadásában közreműködő falugazdászok és szaktanácsadók megtették a szükséges elővigyázatossági intézkedéseket, előzetes telefonos vagy e-mailes egyeztetés nélkül senki ne keresse fel a meghatalmazottját!

A támogatásokhoz kapcsolódó követelményekről és előírásokról korábban ITT írtunk.

A kérelmek benyújtásával kapcsolatos Kincstári közlemény ITT érhető el.