Ebben a szakaszban az anyajuh-, illetve a szarvasmarhatartók, a méhészek, valamint a zöldségnövény-termesztők nyújthatják be támogatási igényeiket 2020. július 27-éig.

A NÉV Programból az anyajuhágazat szereplői 1 milliárd forintos keretösszegű támogatásra nyújthatnak be kérelmet. A támogatás alapja a 2019. évi termeléshez kötött anyajuhtartás-támogatás iránti kérelemre megállapított állatlétszámon alapul. A támogatás mértéke 1200 forint/állategyed – ismertette a tárcavezető.

Az anyatehén-ágazat részére ugyancsak 1 milliárd forint támogatási keretösszeg áll rendelkezésre – mondta. A támogatás alapja itt is a 2019. évi termeléshez kötött anyatehéntartás-támogatás iránti kérelemre megállapított állatlétszám, mértéke pedig 4000 forint/állategyed. A tejhasznú szarvasmarha ágazat 1,8 milliárd forint támogatási keret terhére – szintén a 2019. évi termeléshez kötött – tejhasznú tehéntartás támogatás iránti kérelemre megállapított állatlétszám alapján vehet igénybe 8500 forint/állategyed mértékű támogatást.

szarvasmarhafotó: Agrárminisztérium

Nagy István felhívta a méhészek figyelmét arra, hogy ők 1 milliárd forint keretösszegű vissza nem térítendő átmeneti támogatásra nyújthatnak be támogatási kérelmet a 29/2019. (VI. 20.) AM rendelet alapján a 2020. évre benyújtott kérelemre megállapított méhcsaládszám után. A támogatás mértéke 1000 forint/méhcsalád.

A zöldségnövény-termesztők részére 1,2 milliárd keretösszegű támogatás áll rendelkezésre. Itt a támogatás alapja a 2019. évi SAPS-kérelemben jelölt termeléshez kötött támogatásban igényelt egyes zöldségnövény-terület nagysága (hektár). A fűtött növényházas zöldségnövény- és gombaházban történő gombatermesztés esetén a NAK által igazolt fűtött növényház teljes területe (hektár) és a gombaházban található termesztőfelület teljes területe.

zöldségfélékA zöldségnövény-termesztők részére 1,2 milliárd keretösszegű támogatás áll rendelkezésre – fotó: Agrárminisztérium

A támogatás mértéke szántóföldön termesztett zöldségnövény esetén 35 500 forint/ha, fűtött növényházas kultúra esetén 500 000 forint/ha, míg a gombaházak esetében 1 500 000 forint/ha – tájékoztatott a miniszter. A fűtött növény- és gombaházak támogatásával kapcsolatosan a NAK honlapján közzétett tájékoztató itt található.

A NÉV Program terhére meghirdetett támogatásokról bővebb információ a Magyar államkincstár honlapján érhető el.