A 2014-2020 közötti időszakban, annak ellenére, hogy Magyarországon jelentősen növekszik, az Európai Unió egészére nézve az előző hét éves pénzügyi periódushoz képest csökken a mezőgazdasági közvetlen támogatások összege. Ez természetesen érinti az évenként támogatásra kifizethető összegeket, így a 2014-ben a tagállamok részére térített összegeket is.

Tekintettel arra, hogy a 2013. évi, még magasabb keretösszegű támogatás tagállami visszatérítése már a 2014. évi alacsonyabb költségvetési keretből történik, az Európai Bizottság a költségvetési egyensúly elérése érdekében a pénzügyi fegyelem betartására egy kiigazítási rátára vonatkozó rendeletre tett javaslatot, ami a 2013. évi közvetlen támogatásokat csökkenti. (A Tanács 1181/2013/EU rendelete.)

A pénzügyi fegyelem végrehajtásakor minden EU tagország mezőgazdasági termelőinek a 2013. naptári évre vonatkozóan benyújtott támogatási kérelmei alapján nyújtandó közvetlen kifizetéseik összegének 2 000 eurót meghaladó részére 2,453658 %-os csökkentést kell alkalmazni. Fontos hangsúlyozni, hogy a Bizottság eredeti javaslata még 4,001079 %-os csökkentést javasolt, amit Magyarország szükségtelennek tartott és ellenzett (lásd a 2013. szeptember 12-i közleményt). Ezen tényt később a Bizottság is belátta, és a csökkentési együtthatót módosította.

Magyarországon így azokat a gazdálkodókat érinti a csökkentés, akiknek a 2013. évre vonatkozó összes közvetlen támogatása meghaladja az 596 300 forintot.

A támogatáscsökkentés a 73/2009/EK rendelet 2. cikkének d) pontja szerinti, alábbi jogcímeket érinti:

-    egységes területalapú támogatás,

-    különleges tejtámogatás,

-    különleges rizstámogatás,

-    kérődző szerkezetátalakítási támogatás,

-    zöldség-gyümölcs, dohány szerkezetátalakítási támogatás,

-    biztosítási díjtámogatás,

-    elkülönített cukortámogatás,

-    elkülönített zöldség-gyümölcs támogatás,

-    elkülönített bogyós gyümölcs támogatás.

A tanácsi rendelet innen letölthető.