A Földművelésügyi Minisztérium megnövelt összegű támogatást nyújt a 2015 májusában jégesők miatt kárt szenvedett mezőgazdasági termelőknek, termelői szerveződéseknek. A vállalkozások az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámla Hitelhez, az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020 és az MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram 2020 keretében felvett hitelekhez 100 százalékos mértékű kamat-, kezességi díj-, és költségtámogatást igényelhetnek.

A megnövelt összegű támogatásokkal, amelyek a 2015. április 30-át követően esedékessé vált kamat-, kezességi díj és egyéb költségekkel kapcsolatban vehetők igénybe, a vállalkozások számára a hitelek teljes egészében költségmentessé válnak. Fontos feltétel, hogy a vállalkozások a megnövelt támogatásokat csak a 2016. március 31-ig megkötött, illetve hatályba lépett hitelszerződés alapján igényelhetik. Mindhárom hitel esetében a támogatások igénybe vehetők a rendelet megjelenése előtt hatályba lépett hitelek esetén is.

kukorica jégkár

Mától igényelhető a támogatás – fotó: Agroinform.hu

A támogatások mindhárom hitelprogram esetében de minimis, azaz csekély összegű támogatásnak minősülnek. A megnövelt összegű támogatások igénylését a hitelfelvevő vállalkozások a rendelet hatályba lépését követően, 2015. december 7-től kezdeményezhetik.

Az egyes hitelprogramokkal, az Agrár- Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány által nyújtott kezességgel kapcsolatban bővebb információ a www.KAVOSZ.hu ,a www.MFB.hu , illetve a www.avhga.hu honlapon található. Részletes információ IDE kattintva olvasható.