A felhívás keretében természetes személyek, illetve települési önkormányzatok nyújthatnak be támogatási kérelmet a villamosenergia, vízellátási rendszer vagy szennyvízkezelési rendszer fejlesztésére. A projekt keretében kötelezően megvalósítandó önállóan támogatható tevékenységek az alábbiak (legalább egy tevékenység kötelezően választható):

a) háztartási léptékű szigetüzemű vagy hálózatra kapcsolt villamosenergia-rendszer kiépítése: villamosenergia-ellátást biztosító fejlesztés, beleértve a megújuló energiával történő fejlesztést.

b) háztartási léptékű ivóvízellátást szolgáló rendszer kiépítése:
• kútfúrás;
• vízbeszerző, vízkezelő, víztározó, vízelosztó, víztisztító létesítmények és felépítményei, mely nem haladja meg a napi 50 személy vízellátását;
• háztartási törpevízmű.

c) háztartási léptékű szennyvízkezelést, -tisztítást szolgáló rendszer kiépítése:
• egyedi szennyvízkezelő berendezéssel;
• tisztítómezővel ellátott oldómedencés létesítménnyel.

Támogatási kérelem az alábbi tanyás térségek külterületein fekvő tanyák, vagyis állandó lakás célú ingatlanok korszerűsítésére nyújtható be: Bács-Kiskun megye, Békés megye, Csongrád megye, Hajdú-Bihar megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye összes települése, továbbá Pest megye Ceglédi, Dabasi, Monori (kivéve Gyömrő), Nagykátai, Nagykőrösi, Ráckevei járásának települései.

A támogatási kérelmek benyújtásának végső határideje 2020. április 3. A következő benyújtási határszakasz 2020. január 3.

Az igényelhető, vissza nem térítendő támogatás összege természetes személyek esetében 6,2 millió, míg önkormányzatok esetében 50 millió forint. A támogatási intenzitás a fejlesztés helye szerinti településre vonatkozóan az alábbiak szerint alakul:

A 290/2014 (XI.26.) Korm. rendelet szerinti kategóriába tartozó járásban lévő település nem besorolt kedvezményezett fejlesztendő komplex programmal fejlesztendő
Önkormányzati pályázó esetén maximális támogatási intenzitás 85% 90% 90% 95%
Természetes személy pályázó esetén maximális támogatási intenzitás 95% 95% 95% 95%

A kiválasztási kritériumok között előnyben részesülnek azok, akik hátrányosabb járásból, illetve településről nyújtják be kérelmüket, megújuló energiát alkalmaznak, vagy a felszín alatti víz állapota szempontjából valamely érzékeny területen valósul meg a fejlesztés. Önkormányzatok esetében pontot ér még, ha a fejlesztéshez kapcsolódóan 1 fő karbantartót alkalmaznak legalább félállásban, illetve ha minél több tanyán valósul meg a fejlesztés.

A pályázati felhívás ide kattintva érhető el.